Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väljarnas örfil mot M

Annons

Kanske var det ändå inte så överraskande att både ­Socialdemokraterna och, särskilt, Moderaterna i EU-parlamentsvalet hamnade klart under de nivåer de brukar ha i riksdagsvalen.

Den minnesgode kommer ihåg att redan inför EU-valet 2009 närde Fredrik Reinfeldt (M) förhoppningen att hans parti skulle gå om Socialdemokraterna och bli största parti. Det lyckades inte då och det lyckades inte nu heller. Moderaterna blev inte ens näst största parti (det blev MP). Fredrik Reinfeldt är valets stora förlorare med bara 13,6 procent för sitt parti.

Väljarnas örfil riskerar att undergräva regerings­chefens auktoritet. Det kostar att regera – och alldeles särskilt att regera på det sätt som alliansregeringen har gjort. M-toppnamnet Gunnar Hökmark (gammelmoderaten) har heller inte dragit några stora sympatier till partiet. Och socialdemokraterna landade på tiondelen samma nivå – 24,4 procent – som i förra EU-valet. Självfallet är det inte alls en godtagbar nivå att bara få runt en fjärdedel av väljarna men EU-val är och förbli ofta protestval och där just enskilda frågor och kandidaternas personliga profil har lite större utrymme än i riksdagsvalen.

Men S kan nu i ställ­et hämta inspiration från den färska SCB:s partisympatimätning – opinionsmätningarnas opinionsmätning med över 4 300 intervjuade och där man nu har hela 35,3 procent i stöd och över 51 procent för det samlade rödgröna blocket. För Reinfeldts moderater är den här mätningen ännu en kalldusch med svaga 22,7 procent för M och bara 36,7 procent för den borgerliga alliansen som helhet. En inte obetydlig risk finns också att KD inte klarar riksdagsspärren på 4 procent, men ska jag gissa så lär de sannolikt göra det med några få tiondelars marginal.

Hur som helst: nu talar allt mer för maktskifte i Rosenbad i höst. Även tidigare medarbetare i Reinfeldts statsministerkansli säger i olika sammanhang att ­Moderaterna är trötta och har slut på idéer och med det här SCB-siffrorna i botten så tyder det mesta på att Reinfeldts regering nu är rökt. I mycket just därför att folk är trötta på alliansregeringen och vill nu ha mera välfärd, investeringar och jobbsatsningar och mindre av ensidig skattesänkarpolitik.

Noteras ska dock att bruttoantalet tillfrågade i den stora SCB-mätningen – mest pålitlig av alla mätningar – var cirka 9 085 personer men olika orsaker gjorde att antalet faktiskt intervjuade blev lite drygt hälften – 4 758 personer – under maj månad.

Överlägset mest jämfört med alla andra mätningar men ändå värt att notera, liksom det faktum att siffran för osäkra väljare är 21 procent. Men lite mindre risk­minimeringstaktik och lite mera passion och fri­modighet i S-argumenteringen – från partiledningen och nedåt – nu med de här siffrorna i ryggen skulle inte alls skada. Bland annat just för att fånga in en del av de där 21 procenten osäkra!

Några slutsatser är tydliga efter senaste EU-parlamentsval i Sverige och EU-länderna: De partier som ville och vågade vara tydliga vann, etablerade partier förlorade, mitten smälte ihop och ytterkanterna vann.

Det är den generella slutsatsen av EU-valet. Men vilken slutsats drar S här hemma – nu när S tappade ett EU-mandat – inför höstens riksdagsval. Fortsatt riskminimeringspolitik i kombination med slarv, visst övermod och bristande lyhördhet från partiledningens sida och oddsen att S verkligen ska nå en väljarandel på 35 proc. av rösterna – och som S just nu har i SCB-mätningen – riskerar att inte bli verklighet. Också om det mesta just nu pekar på att Reinfeldt & Co får packa ihop och lämna Rosenbad efter valet i september.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel