Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väljer tystnaden – trots att hon hade rätt

Distriktsläkaren Annika Dahlqvist var en av få som öppet vågade kritisera massvaccineringarna mot svininfluensan.

Hennes dyrköpta pris blev yrkesförbud, offentlig kölhalning i massmedia och en bortblåst grundtrygghet i den egna tillvaron.

I efterhand visade det sig att Dahlqvist hade fog för sin kritik. Men själv har hon lärt sig läxan.

Nästa gång håller hon tyst.

Annons

Det har snart gått fyra år sedan Njurundaläkaren Annika Dahlqvist kritiserade massvaccineringarna mot svininfluensan och även deklarerade att hon själv inte tänkte vaccinera sig.

Annika Dahlqvist är mest känd för att förespråka en kost med lite kolhydrater och mycket fett (LCHF). En kvällstidning skrev även att Dahlqvist ansåg att LCHF botar cancer, vilket hon förklarar var en feltolkning. I slutändan portade primärvården henne och några månader senare utsågs hon till Årets förvillare av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Ökad risk för narkolepsi

I efterhand vet vi att det fanns risker med vaccineringarna. Läkemedelsverket presenterade nyligen en studie om att risken för narkolepsi ökade för barn och unga som fått svininfluensavaccinet Pandemrix.

– Men det är en sak att ha rätt och en annan sak att rätt. Jag hade rätt, men jag har inte fått någon upprättelse, säger Annika Dahlqvist.

Hur känns det?

– Så gräsligt som jag varit utsatt känns det bara skönt att slippa bli omtalad överhuvudtaget. Jag sköter mitt jobb, håller på med min blogg på kvällarna och har ett ganska lugnt liv.

Tillbaka i primärvården

Hon hade inga problem att ta striden. Men däremot att ta straffet.

– Det var bara att stå ut och uthärda tills det gick över och försöka hålla sig upprätt.

Numera är hon tillbaka i primärvårdens korridorer efter en lång ökenvandring där många vänner, bekanta och kollegor tagit avstånd från henne.

Och om du hade vetat konsekvenserna?

– Då hade jag inte tagit striden. Jag trodde det skulle gå över, men det gjorde det inte.

Hur upplevde du det?

– Jag hånades av det som jag kallar etablissemanget och det här användes även som ett argument mot LCHF när jag gick emot massvaccinationerna. Jag kände som att jag var hatad av alla, säger hon.

Fanns det inte en försvårande omständighet att svininfluensan klassats som pandemi av WHO och att myndigheterna var tvingade att agera?

– Absolut. Där hade vi åsikten att WHO var påverkade av vaccinindustrin. De har pengarna att påverka.

Tappat sin tillit

Men nästa gång kommer doktor Dahlqvist att vara tyst.

– Jag kommer inte ta fler såna här strider. Det finns en gräns för hur mycket en människa kan orka.

Hur påverkade det dig?

– Jag har inte samma trygghetskänsla i tillvaron utan jag är väldigt bränd. Jag har tappat min tillit.

Skulle du råda någon annan att ta samma strid i en liknande fråga?

– Mitt exempel visar att det kan få hemska konsekvenser.