Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkända julmotiv kopplas till Sundsvallsteater

Tomten som klappar hästar. Tomtebarn som leker i snön. Ni har sett dem - de tillhör våra mest kända julmotiv. Men konstnären är ganska okänd.
Nu är dock Britt-Lis Seldinger aktuell i Teater-Sundsvall. Samtidigt visas julmotiven i Kulturmagasinet.

Vi har sett motiven som tryckta väggbonader som mormor satte upp till jul. Som julkort, jullöpare, julservietter eller "vikrader" - figurer som krokar i varandra och kan ställas på bordet. Eller var som helst där det ska skapas ett skimmer av bonderomantik, barndom, gammaldags charm, rotfasthet och högoktanig julstämning.

Sällan frågar vi efter vem som är konstnären bakom. Men står det B-L E i nedre högra hörnet så betyder det Britt-Lis Erlandsson, Seldinger som gift.

När Teater Soja och Cirkus Elvira sökte en affischbild till sin uppsättning "Cirkusflickan", med premiär 28 december, hittade Ann Jerbo ett gammalt julkort på nätet som innehöll precis allt vad hon letade efter. Den lilla flickan med sin lykta, som ser ut som om hon just ha anlänt och häpet tittar ut över en snötäckt stad. Inget kunde bättre illustrera handlingen om flickan som kommer vandrandes till Sundsvall vintern 1889.

– Där var hon; där stod vår cirkusflicka, säger producenten Malin Berglund.

Läs mer: Cirkusflickan

Efterforskningar visade att kortet var målat av Britt-Lis Seldinger. Hon kom från Värnamo och gick Welams konstskola, anställdes av tryckeriägaren Gunnar Wallén och kom att verka som illustratör och konstnär, framför allt i Mora där hon bodde som vuxen. Hon målade original till julkort, påskkort, vårmotiv, bonader, bokmärken, julkalendrar och vikrader och illustrerade böcker i samma gammaldagstrygga och vackra stil som Jenny Nyström och Elsa Beskow. När hon gick bort 2009, 89 år gammal, hölls en minnesutställning i Mora kulturhus. Där kände man hennes anhöriga och kunde fråga om tillstånd att få använda kortet.

– Två av hennes tre döttrar är i livet, men jag har haft kontakt med barnbarnet Helene Lind. Hon sa: "Det här är en fin historia som ligger i linje med mormors verk. Mormor skulle ha tyckt om det." Så vi fick tillstånd, säger Malin Berglund.

Men Teater Soja och Cirkus Elvira tyckte att Britt-Lis Seldinger förtjänade mer uppmärksamhet. Tillsammans med Sundsvalls Stadsbibliotek ordnade man en utställning med hennes julmotiv; bonader och julkort med mera som de anhöriga lånat ut. Den kan ses i montrar i biblioteket mellan den 27 november och den 10 januari 2016. "Cirkusflickan" spelas 28 december - 17 januari.

– Så fick vi även konsten med i det här projektet av teater, cirkus och musik, säger Malin Berglund.

Och vad kan passa bättre så här års än tomtarna som rör sig i gammaldags landsbygdsmijöer, bondekök och stall; snön och mörkret, scenen från stallet i Betlehem. Mer svensk jul än så här går inte att uppbringa.