Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommen idédebatt

Annons

Kanske kan vi få en mer sansad debatt nu när Centerns partistyrelse har rensat ur några av de mer kontroversiella förslagen ur det ursprungliga förslaget till nytt idéprogram. Borta är månggifte, slopad arvsrätt och avskaffad skolplikt.

En del är omformulerat, som att "fri invandring" har blivit att människor ska kunna "röra sig fritt över gränserna". Men i allt väsentligt handlar det om samma idé som i det tidigare förslaget. Det är bra. I en tid när inte bara Sverigedemokrater talar om att minska invandringen – migrationsminister Tobias Billström (M) vill se "minskade volymer" – så är det viktigt att det finns partier som tar ställning för den liberala principen om fri rörlighet. Det innebär förstås inte att Sverige kan införa fri invandring i morgon, men att ändå markera att visionen är att rörligheten på sikt ska öka, är bra.

Centerpartiet påstods också, i den stundtals förvirrade debatten efter idéprogrammets första utkast, vilja införa platt skatt. Det gick till och med så långt att riksdagsledamoten Peter Persson (S) författade en interpellation riktad till finansminister Anders borg (M) om platt skatt är förknippad med filosofen och författaren Ayn Rand. Persson hävdade att hon (Rand) i sin tur har inspirerat "Anton LaVey, grundare av Church of Satan." Ett närmast skrattretande exempel på sådant som kallas för "guilt by association".

Nu var det i och för sig inte så att Centern ville införa så kallad platt skatt. Det märkte snart den som bemödade sig med att läsa innantill i utkastet till idéprogram.

Det är nämligen skillnad på "platt" skatt och "plattare" skatt. Det första innebär att alla betalar samma skattesats. Det andra att marginalskatten ska minskas, dock inte att skattesatsen ska vara likaför alla.

En plattare skatt är ett avgjort mindre kontroversiellt förslag. Det kan till exempel handla om att slopa värnskatten – den påstått tillfälliga skatt på höga inkomster som Göran Persson (S) införde efter 1990-talskrisen – eller, att höja brytpunkten för när statlig skatt börjar betalas.

Det förslag som partistyrelsen nu har presenterat är en lätt urvattnad variant av det ursprungliga förslaget. Därefter väntar diskussioner om denna och andra delar av idéprogrammet på Centerstämman.

Det mest upplyftande med den senaste tidens turbulens kring Centerpartiets idéprogram är att en del principiellt viktiga frågor faktiskt har diskuterats. För att uttrycka det försiktigt: Det är inte för mycket av debatt om idéer vi främst lider av i den svenska partipolitiken. Snarare motsatsen.