Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommen och ovälkommen kurs

Att lära ut ett hantverk kräver sin man. Kennth Silfveråsen bestämde sig för att ordna kurser i tatuering. Många intresserade gladdes för det finns inga utbildningar.

Men branschfolk gjorde livet surt för Kennth och trakasserade honom.

Klicka här för att se tv-klippet i mobilappen.

Traditionen är att tatuerare tar in lärlingar. Men Kennth tycker inte att det alltid är ett bra sätt att lära sig på.

– Ofta har tatueraren inte tid att handleda lärlingarna, det gör att de kan få sitta flera veckor och bara göra streck och inte får någon helhetsbild av yrket. Jag tänkte att intensivkurser vore bra.

Direkt kom reaktioner från kolleger. Riktigt otrevliga, från sådana som drev seriösa studios och inte vill ha konkurrens.

Men han hade bestämt sig. Från torsdag till och med söndag är det fem intresserade som deltar i den första kursen. Från Jämtland, Skåne, Värmland och Västernorrland

– De fick skicka in arbetsprover för de måste vara teckningskunniga. Jag kan lära dem tatueringstekniken och annat som krävs men det skulle ta för lång tid att ha teckningskurser. Några räckte inte till.

Renlighet, desinfektion, skyddshandskar, handsprit. Mycket handlar om hygien och han återkommer ständigt till hur viktigt det är.

Under lördagen fick gruppen arbeta med skisser och föra över dem till kalkerpapper som sedan appliceras på huden innan själva tatueringen påbörjas. Förarbetet är omfattande och tidskrävande.

Nästa kurs kommer Kennth att ha i Norge i maj. Han räknar med att ordna två kurser per år där och i Sverige.

– Han är skitbra som instruktör, sammanfattade Marii Brunnström sin läromästare.

Och han bjöd verkligen på många goda råd och tips som en nybörjare kan ha nytta av.