Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommen till Winterworld Norrland!

En självlysande jätteisbjörn, glittrande renar, en jultomte vid Sundsvallsbron, södra fästet.

Äh, ställ dit en älg, en jojkande lappgubbe och en surjämte på skoter också så budskapet verkligen går fram.

Välkommen till Winterworld Norrland, liksom.

Den som tycker ovanstående verkar snöigt bör beakta att snöbrist är ett allvarligt hot mot själva idén om en exotisk norrländsk adventure park – en idé som härmed lanseras som ett alternativ till det förslag om ny regionindelning i Norrland som är på gång.

Region Norra Sverige?

Sug på den ett tag och jämför sedan med det här: 

Winterword Norrland, the exotic funpark of Sweden.

Vilket låter häftigast, coolast, mest ekonomiskt bärkraftigt, mest kommersiellt gångbart, mest varumärkesstrategiskt hållbart?

Bakgrund till ovanstående:

Alla insatta verkar alltså känna till att utredarna Barbro Holmberg och Kent Johansson kommer föreslå (eller bestämma?) att de fyra nordligaste länen (ja, Jämtland också, så surjämten i ingressen är relevant) bildar en storregion, det vill säga Region Norra Sverige, kanske redan 2019.

Nyheten (för alla oss som inte är så insatta i hur snacket går i maktens korridorer när anteckningsblock, bandspelare och tv-kameror är undanplockade och avstängda) tror jag för övrigt att tidigare Mittnytt-reportern (det vill säga: tidigare SVT Nyheter Västernorrland-reportern) Patrik Oksanen, numera ledarskribent inom Mittmedia, var först med.

Alla turer om och kring det kommer ni de närmaste åren följa på nyhetsplats och den här tidningens ledarsidor. 

Den här krönikan struntar i sånt, alla tillfälliga rop i rymden (i rymden kan ingen hör dig skrika, remember?) som när S i Timrå häromdagen gjorde ett utspel i landstingsfrågan, stängde några sjukhus i Ångermanland har jag för mig.

Kärnfrågan här och nu handlar om Exotic Winterland Norrland (visst är det ett bättre namn rentav?) och hur makthavare och beslutsfattare i Stockholm ska övertygas om att en äventyrspark vore roligare för svenskar (boende söder om Sundsvallsbron eller egentligen gränsen till Hälsingland då, i Armsjön) att resa till än något så tråkigt som (gäsp…) en storregion.

Vi i lokala (och regionala) media i Norrland kan ju försöka driva en sådan kampanj eller någon annan (valfri) men det riskerar ju att bli som en S-motion från Timrå i sjukhusfrågan: ett rop i den svenska tomrymden som ingen hör.

Rikstidningarna och TV4 har lämnat Norrland för länge sen, TT:s nordligaste reporter finns på Helgeandsholmen i Stockholm och om SVT:s nyhetsdeskar i Stockholm vill ha in några röster från Norrland i mixen i sina rikssändningar ska de (enligt legendariske Sverker Olofsson, i ett roligt anförande i veckan) helst komma från en surkart med lustig skinnmössa som är emot vad det än handlar om.