Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välutbildade i kvinnodominerande yrken ska inte acceptera dålig lön

Enligt Sacos uträkning gör arbetsterapeuter trots sin gedigna utbildning en ekonomisk förlust på sitt yrkesval. Nu har arbetsterapeuter, liksom andra yrkesgrupper inom välfärden, tröttnat. Välutbildade personer i kvinnodominerade välfärdsyrken ska inte behöva acceptera dålig lön.

Den som vill bli arbetsterapeut studerar minst tre år på högskola och får legitimation utfärdad av Socialstyrelsen. Många har också master- eller doktorsexamen och har läst specialistutbildning. Kraven som ställs på en arbetsterapeut är höga och ansvaret i arbetet är stort. Arbetsterapeuten gör dessutom stor skillnad för den enskilda personen, för närstående och för samhället i stort. Tack vare arbetsterapeutiska insatser kan människor bibehålla eller förbättra sin förmåga till vardaglig aktivitet. Arbetsterapeuter ger människor ökad livskvalitet, självständighet och frihet.

Debatt: Vinster i välfärden – en jämställdhetsfråga där kvinnor riskerar att hamna i kläm

Liksom flera andra kvinnodominerade vårdyrken är arbetsterapeuter klart underbetalda. Den genomsnittliga ingångslönen för en nyutexaminerad arbetsterapeut är under 26 000 kronor per månad. Därtill är lönespridningen långt under vad som i de flesta akademiska yrken skulle anses acceptabelt. Medellönen för en arbetsterapeut är så låg som 31 000 kronor per månad, vilket kan jämföras med att en manlig akademiker i landstinget tjänar över 50 000 i månaden i genomsnitt.

Välfärdssektorn är mitt uppe i omfattande pensionsavgångar och bristen på arbetsterapeuter är stor, vilket gör att flera arbetsgivare konkurrerar om personalen. Många arbetsterapeuter väljer också att söka arbeten utanför kommun och landsting eftersom lönerna där ofta är högre. På sikt riskerar många arbetsgivare att stå utan personal. Denna utveckling drabbar välfärden hårt!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi vill se en generellt höjd lönenivå för arbetsterapeuter. 2018 förväntar vi oss att arbetsgivare i hela Sverige startar en ambitiös lönepolitisk jämställdhetssatsning för att på så sätt kan vi upprätthålla en trygg välfärd som kommer alla till del.

Angelica Larsson

Vice ordförande, Västernorrlandskretsen, Sveriges Arbetsterapeuter

Linda Jogedal

Lokal ombudsman kommunerna Västernorrland, Sveriges Arbetsterapeuter

Läs också:

Inför kvalitetskrav i välfärden – inte förbud

S: Vinstjakten i skola och omsorg ska bort – det klarar de seriösa aktörerna

Nio av tio skol- och omsorgsföretag får svårt att överleva om regeringen stoppar vinsterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel