Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Van Morrison spelar på Storsjöyran

Under måndagen släppte Storsjöyran sitt toppnamn inför sommarens festival. Årets stora dragplåster är ingen mindre än Van Morrison.

– Många är världsstjärnorna som har gästat Yran genom åren, men knappast någon har som Van Morrison förenat konstnärskap med kommersiell framgång under så lång tid. Vi hälsar mannen, myten, mästaren och ikonen Van The Man välkommen till Östersund, skriver Storsjöyran i ett pressmeddelande.

Van Morrison, även kallad Van the Man och The Belfast Cowboy, föddes i Belfast i Nordirland 1945. I mitten av 1960-talet slog han igenom som sångare i nordirländska bandet Them, som hade en stor hit med garagerockklassikern "Gloria". Det var först som soloartist karriären tog verklig fart, med klassiker som "Brown Eyed Girl", "Moondance" och "Astral Weeks".

Under sin karriär har Van Morrison vävt samman världshits med spirituella, musikaliskt äventyrliga utflykter i gränslandet mellan jazz och traditionell irländsk musik.

1990-talet inleddes med den multiplatinasäljande samlingen "The Best of Van Morrison" och följdes av framgångsrika plattor som "The Healing Game", "The Philosopher's Stone" och "Back on Top". En svit album som sedan dess stadigt etablerat honom som en bred, folklig artist. Från den perioden kommer låtar som "Have I Told You Latley" och "Days Like This".

Van Morrisons musik har även nått en stor publik genom att förekomma i storfilmer som "The Royal Tenenbaums", "En officer och en gentleman", "Fever Pitch", "Bridget Jones dagbok" och "Goodmorning Vietnam".

Ifjol släppte Van Morrison hela sitt livsverk på Spotify. En katalog som, vid sidan av The Beatles, varit en av de mest efterlängtade på digitala plattformar.

Van Morrison spelar på Storsjöyran fredagen 29 juli.

Lyssna på Van Morrison här