Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vändningen i badhusfrågan – investering inte uteslutet

På måndag ska kommunfullmäktige ta beslut om nästa års budget, och enligt kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) är det trots tidigare signaler inte helt uteslutet att en satsning på badhuset i Fränsta kan bli av.

Det ekonomiska läget är fortfarande ansträngt, men inte helt nattsvart. Så kan man sammanfatta det budgetförslag som en enig kommunstyrelse överlämnat till kommunfullmäktige.

Ett förslag som där socialnämnden har fått ytterligare 6,2 miljoner kronor jämfört med ramen som sattes i juni, och där humanistiska nämnden i stället fått se sitt utrymme krympa med 4,5 miljoner kronor.

I det sistnämnda fallet får det bland annat konsekvensen att den tänkta satsningen på en bredare kulturskola har fått läggas på is.

– Om man tittar på prognosen för 2017 och 2018 så vore det fel att utöka musikskolan, konstaterar Sten-Ove Danielsson.

Däremot stänger han inte dörren för att man under 2016 trots allt gör en satsning på badhuset i Fränsta.

– Eventuellt skulle vi kunna avsätta omkring 3,5 miljoner kronor i en pott så att det finns möjlighet att göra någonting, men vad det i så fall är bör nog lyftas till bredare diskussion mellan humanistiska nämnden och kommunstyrelsen, säger Sten-Ove Danielsson.

Den tanken kan dock komma att hänga ihop med bredbandssatsningen, där det just nu är osäkert om man får de EU-medel som behövs för att bygga ut och koppla samman fibernätet fullt ut som det varit tänkt och är budgeterat för.

– Det är en fråga som också hänger i luften. Jag tror vi ska kunna bygga ut i Ljungaverk och Fränsta oavsett, men kanske inte mer än så om vi inte får hela stödet, så då kan det finnas medel som går att flytta därifrån till humanistiska nämnden, förklarar Sten-Ove Danielsson, som räknar med besked inom några veckor.

Slutligen nämner han att man har lyft ut avkastningen från Ångefallen kraft ur budgeten, vilket Hans-Erik Beck (M) länge slagits för.

– Fast det handlar inte om att vi ska avsätta de pengarna i en slags framtidsfond som Beck anser man ska göra. Det här gör vi bara för att varje år slippa sitta och diskutera vilken summa det kan handla om, säger kommunalrådet.

Resultatet för 2016 stannar vid två miljoner kronor, vilket lägre än det av kommunfullmäktige beslutade finansiella överskottsmålet. Ger Ångefallen kraft de tre miljoner kronor i överskott som man räknar med så är dock målet i stort sett nått.

– Nästa år ser ut att gå bra, men vi är bekymrade för framtiden och framför allt 2018. Därför kommer vi redan i vår att sätta oss ner för att över partigränserna se över stukturen igen, slutar Sten-Ove Danielsson.