Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vandra i Ljustorpsskogarna – här är bästa tipsen

Ingen känner Ljustorps skogar och vandringsleder som Elisabeth Nilsson. Tillsammans med Lena Liljemark har hon lagt ner ett gediget arbete på att dokumentera och göra naturen tillgänglig för alla.
– Jag flyttade hit för trettio år sedan och jag blev förälskad i naturen, säger Elisabeth Nilsson.

Våren har varit kall och men det har inte hindrat Elisabeth Nilsson från att var ute i skogarna. Hon är ute och vandrar flera timmar varje dag.

– Jag brukar ta med mig lunchen i ryggsäcken och så tittar jag efter vad som behöver göras. Jag gör mig nog alltid ett ärende när jag ändå är ute, säger hon och ler.

De har jobbat med att kartlägga och dokumentera stigar och har sammanställt kartor och produktblad kring 77 vandringsstigar. Ambitionen är att locka folk att vandra och få naturupplevelser med kultur och historia på köpet.

Vi är i Lögdöparken vid den skogsstig som SCA gjorde i ordning för fyrtio år sedan. Här står stora, höga tallar och vissa av dem är så gamla som 400 år. Området är platt och stigarna är breda. I dag är det Lögdö Intresseförening som underhåller området och Lögdö bruk ligger bara ett stenkast bort.

Läs också: Sundsvall – en av landets bästa friluftskommuner

– Här finns många alternativa stigar och området passar särskilt bra till de som inte vill gå i terräng.

Elisabeth Nilsson fortsätter:

– De här tallarna har sparats sedan brukstiden, säger hon och tittar upp på de imponerande furorna.

En bit från parkeringsplatsen rinner Surån, det är en åfåra som inte längre har någon förbindelse med Ljustorpsån. Intill Surån växer en gammal ”trolltall” som sägs ha används till jorddragning för barn. Barnen ska ha dragits mellan en öppning mellan en grop i marken och en båge av en träfot. Syftet ska ha varit att bota vissa sjukdomar.

– Man trodde väl att tallen hade kraft. Nu har myrorna tagit över, säger hon och pekar på den magnifika tallen.

Mjällådalen är speciell för Elisabeth. Där finns höga nipor, djupa raviner och dramatisk natur. Det är ett kuperat, men lättillgängligt område efter väg 331 som ligger i östra delen av Ljustorp. Vid Sanna kliver vi ur bilen och går ut på en platå. Här är landskapet dramatiskt och kontrastrikt. De höga tallarna ramar in vyn där krokiga Mjällån breder ut sig.

– Stå inte för nära kanten, där borta har det rasat!

Hon fortsätter:

– Ån kan flytta sig flera meter på ett år, det är så fascinerande, säger Elisabeth Nilsson och pekar ut över den magnifika vyn.

På sikt kommer den här kroken av Mjällån att bli en avsnörd korvsjö. På andra sidan finns en liknande platå. Det går stigar genom området och Elisabeth brukar sitta och fika längst ned på sandbanken.

– Vi har tagit fram kartor och informationsblad om varje stig och satt upp skyltar vid de stora vägarna. Information kan också hämtas vid turistinformationen i Ljustorp eller på nätet.

Elisabeth har tillsammans med andra entusiaster hittat över 110 rödlistade arter i dalgången.

Läs också: Listan på Västernorrlands bästa och sämsta friluftskommun – Kramfors och Ånge i botten

– Nordens största lokal av Sötgräs finns här och den klotsporiga murklan är Europas rikaste fynd, just här.

I nitton år har Elisabeth Nilsson jobbat för att Mjällådalen ska bli ett naturreservat.

– Nu jobbar Länsstyrelsen med det så nu är det äntligen på gång!

En bit bort, vid Sanna Nipstigar snirklar sig Mjällån vidare och möter Ljustorpsån. Här finns dramatiska nipor och utsiktspunkter. Elisabeth visar åns ursprungliga sträckning på en karta från 1700-talet. Den nya sträckningen har ritats i och det blir tydligt att den flyttat sig flera meter.

– Den här stigen passar de som vill gå en kortis, det är lätt terräng och här går man på platån och får en fantastisk utsikt.

Burberget ligger mellan Mellberg och Burtjärn i centrala Ljustorp och till toppen tar man sig genom en kort vandring. Väl uppe på toppen möts man av en härlig vy över Ljustorpsdalen. Den som vill kan göra en avstickare till Burtjärn som ligger vid bergets fot.

– Här kan man ganska lätt ta sig upp på berget, det är en perfekt familjeutflykt.

Elisabeth är full av tips till den som vill upptäcka naturen i Ljustorp.

– I Lögdö vildmark i norra delen av Ljustorp finns lite fjällik natur med stora myrmarker. Det finns något som passar alla här, säger hon.

Läs också: Helt uppåt väggarna hos Sundsvalls klätterklubb

Fakta: 260 kilometer vandringsmöjligheter fördelat på 37 produktblad med historiska vandrings-Stigar finns att ta del av på www.ljustorpsvandring.se. Där finns också information om guidade turer i sommar.