Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vandrar från Portugal till Finland för att träffa tomten – stannade till hos Kallas svärföräldrar

När John-Erik Svanebo tittade ut trodde han inte sina ögon.
Utanför huset hade någon slagit upp ett tält.
På morgonen ropade han på chans in i tältet att kaffet var klart.

I 25 år har Paulo "Amigo Paulo" Teixeira drömt om att vandra genom Europa.

När arbetslösheten i restaurangbranschen slog till i hemstaden Lissabon gjorde han slag i saken. Den 11 januari packade han sin vagn, tog med sig sina tre hundar och gav sig av norrut. Vandringens mål var då oklart men det växte fram med tiden.

– Jag har alltid gillat julen så varför inte vandra till Rovaniemi och träffa tomten, säger han.

I söndags kväll slog han upp sitt lilla tvåmannatält på den isbelagda gräsplätten utanför familjen Svanebos hus i Stavreviken. Det visade sig vara en lyckträff.

– Allt var blött. Jag bjöd in honom på husrum, kaffe och mat. Dessutom hade han så dåligt med kläder så jag ordnade ett par kängor, en varm jacka och en skoteroverall till honom, säger John-Erik Svanebo.

Anna-Karin Svanebo har fått företag att sponsra med hundmat och hon kommer att följa Paulo Teixeiras vandring på Facebook. På onsdagseftermiddagen bjöd familjen sin långväga gäst på julbord på Ikea.

– Vi har ett överflöd så det är klart att vi hjälper till, säger Margareta Svanebo.

När Paulo Teixeira gav sig iväg på sitt livs äventyr hade han 50 euro på fickan. Han har jobbat för mat och husrum och även bett om och blivit erbjuden hjälp. Han sätter hundarna främst och han satt uppe till fyra på morgonen och sydde varma varseltäcken till dem när han fick tillgång till symaskin. Mobilen laddar han på bensinstationer.

På sin fortsatta vandring har han med sig ett signerat kort från familjen Svanebos svärdotter, Charlotte Kalla.

Eftersom Paulo Teixeira förmodligen inte hinner fram till jul så har han blivit erbjuden skjuts en bit norrut men har tackat nej.

Vad ska han då säga till tomten när han kommer fram?

– Tack för att du inspirerade mig.