Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vansinnig dominoeffekt efter stängd förlossning – blivande mammor slussas runt

Dominoeffekten av stängningen av BB/förlossningen i Sollefteå börjar märkas, och värre kommer det att bli.

Vi får läsa om att det varit intagningsstopp i Örnsköldsvik, vilket betyder att kvinnor som skulle föda där fick direktiv om att istället åka till Sundsvall.

Läs även: Alla kommer inte att få hjälp på väg till BB

Om detta vansinne ska fortsätta, hur blir det då? Jo, om det blir fullt i Örnsköldsvik så skickas födande kvinnor till Sundsvall, vilket ökar trycket där. Vad ger det för arbetsmiljö för personalen där?

Sen läser vi även om att risken för att födande kvinnor från Hudiksvall kommer att bli skickade till Sundsvall i sommar. Då är risken överhängande att det blir fullt även där. Var ska man föda då?

Läs även: I sommar kan även blivande mammor från Hälsingland hänvisas till BB i Sundsvall

Ådalens och Medelpads kvinnor kan eventuellt bli tvungna att åka till Jämtland och kvinnorna i Örnsköldsvik få åka till Umeå. Hur påverkar det läget för kvinnorna på dessa orter? Hur stort blir då egentligen sparandet när det blir tal om utomlänsvård? Knappast inget alls, utan snarare en ökning av kostnader. Både kostnader i pengar och kostnader i arbetsmiljö för personalen.

För Plus-kunder: Emma tvingades föda i bilen på väg mot BB – berättar själv om mardrömmen: "Värsta jag har varit med om"

Öppna genast BB/förlossningen i Sollefteå så att alla kvinnor i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Gävleborgs län ska kunna känna sig trygga och inte behöva åka runt från sjukhus till sjukhus! Ingen kommer att vinna på det.

Annica Tjärnström

■■ Följ ST Debatt på Facebook.

Läs fler åsikter kring nedläggningen av Sollefteå BB:

Barn är vår framtid – hur tänker ni egentligen?

Var är vi på väg när BB byts mot bilförlossningar?

Vakna – det är inte Erik Lövgrens fel

Skräm inte upp blivande föräldrar – att föda barn är naturligt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel