Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterbudget slår hårt mot vårt län

Oppositionens budget kommer att slå extra hårt mot Västernorrlands län. Bland annat slår höjda skatter på drivmedel extra hårt mot Norrland. Det skriver i dag företrädare för Centerpartiet.

Oppositionens samlade budgetförslag är ingen god nyhet för våra kommuner. Socialdemokraterna, Miljöpartiet de gröna och Vänsterpartiets förslag skulle dämpa den efterlängtade återhämtningen i konjunkturen och leda till att fler människor blir bidragsberoende. Det är motsatsen till vad vårt län behöver.

Regeringen har ansvarsfullt fört Sverige genom krisen och svensk ekonomi är nu starkast i EU. Nu väntar en tid med åtgärder för att stärka konjunkturuppgången. I det läget föreslår oppositionen en rad skattehöjningar på arbete och företagande, vilket kommer att förlänga lågkonjunkturen. Vår del av landet är mycket beroende av exportindustrin och deras budget kommer att drabba vårt län hårdare än andra län.

I raden av röda skattehöjningar återfinns också höjning av drivmedelskatterna. Bensinpriset ska höjas och en kilometerskatt för lastbilar ska införas. Det blir en landsbygdsskatt. Förslaget slår direkt mot människor på landsbygden som inte kan välja tunnelbana istället för bil. Kostnaden ökar med 500-1200 kronor per år. Dessutom verkar förslaget vara skräddarsytt för att slå undan fötterna på skogsindustrin och landsbygdens gröna näringar. Bara inom skogsindustrin hotas i Sverige 30 000 jobb och kostnaderna ökar med 1,8 miljarder.

Vidare har Sverige, och inte minst våra kommuner, under många år gisslats av en hög ungdomsarbetslöshet. En gymnasieskola som var inriktad på att alla skulle bli akademiker och förhållandevis höga ingångslöner har försvårat för ungdomar att få jobb. Alliansregeringen har därför lagt förslag om en ny gymnasieskola med starka yrkesförberedande program. Samtidigt har arbetsgivaravgiften sänkts för att det ska bli billigare att anställa ungdomar. Nu föreslår oppositionen att priset för att ha ungdomar anställda ska öka genom en dubblering av arbetsgivaravgiften för ungdomar.

Dessutom vill de ta bort avdraget för hushållsnära tjänster. Ett avdrag som lett till att tusentals ungdomar och invandrare fått jobb. Det är inte svårt att räkna ut vad följden skulle bli för arbetslösa ungdomar.

För fyra år sedan hade Sverige ett unikt problem. Trots världens friskaste befolkning hade vi världens längsta sjukskrivningar. Inte minst var vårt län hårt drabbat av långa sjukskrivningar. Totalt gick 200 000 människor sjukskrivna och 550 000 var förtidspensionärer. Resultatet var skenande kostnader för stat, kommun och landsting samtidigt som de långa passiviserande sjukskrivningarna gav ett stort lidande för de som drabbades.

Utvecklingen har nu vänt. I dag går 100 000 människor sjukskrivna. Antalet förtidspensionärer minskar också snabbt. I sin budgetmotion lägger oppositionen förslag som innebär att Sverige ska gå tillbaka till den situation som var 2006. Vem som kommer att drabbas är inte svårt att räkna ut.

Sammanfattningsvis är oppositionens förslag ett allvarligt hot mot vår del av landet. Det kan stoppas genom att rösta på Centerpartiet den 19 september.

Birgitta Sellén (C)

Riksdagsledamot

Anette D Martins (C)

Distriktsordförande Medelpad

Magdalena Flemström (C)

Oppositionsråd, Ånge

Lars-Erik Nordin (C)

Oppositionsråd,Timrå

Reinhold Hellgren (C)

Gruppledare, Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel