Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänstern mot seger i Rumänien

Rumänerna gick på söndagen till det sjätte allmänna valet sedan kommunistregimens fall 1989. Enligt de första vallokalsundersökningarna på kvällen vann det nuvarande oppositionspartiet, vänsterpartiet Socialdemokraterna, med 36 procent. Högerpartiet Liberaldemokraterna beräknas ha fått 31 procent.

Socialdemokraterna har ryckt fram de senaste veckorna genom att knyta an till folks farhågor över finanskrisen och ilska över klyftorna i samhället med löften om bland annat lägre skatter.

I tidigare opinionsundersökningar har premiärminister Calin Tariceanus Liberalerna legat trea.

Oavsett segraren utses regeringsbildaren av president Traian Basescu som står Liberaldemokraterna nära. Vem som än blir premiärminister så får denne ta hand om ett land i djupnande ekonomisk kris, i praktiken frysta nödvändiga juridiska reformer och en kamp mot korruptionen som gått i stå sedan landets EU-medlemskap i fjol.