Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet kräver 67 miljoner

Annons

Kommer hemtjänstpersonalen hinna stanna hos mamma och se till att hon äter upp sin matlåda? Hur har barnen det på förskolan? Hinner verkligen personalen med dem på ett lugnt, utvecklande och tryggt sätt? Och hur länge kommer mormor behöva vänta på akuten, nu när hon behövde åka in akut för att få hjälp?

Den här typen av frågor ställer vi oss lite var och en nu för tiden. Den tillit vi tidigare kände till vården och omsorgen har naggats i kanten. Vi har fortfarande samma höga förtroende för de som jobbar på förskolor, sjukhus och äldreboenden, men vi litar inte på att de får de förutsättningar som krävs för att de ska kunna göra ett bra jobb.

En aldrig sinande ström av sparprogram och nedskärningar har under åratal tvingat de anställda i vården och omsorgen att stressa allt mer och bit för bit underminerat tilliten bland oss brukare. Nu behöver vi vända utvecklingen. Det får vara slut på nedskärningar. I stället måste vi höja kvaliteten, förbättra arbetsvillkoren och stärka tilliten. Då är fler anställda A och O.

Vänsterpartiet och regeringen förhandlar just nu om statens vårbudget. Vi i Vänsterpartiet ser de stora behoven i vården och omsorgen. Vi har därför valt att prioritera satsningar på välfärden. Vårt krav i förhandlingarna är 10 nya miljarder till kommuner och landsting så att de kan anställa fler i framförallt vården och omsorgen.

För Sundsvalls del skulle det innebära cirka 67 miljoner kronor extra. Det skulle räcka till omkring 73 socialsekreterare och 83 undersköterskor eller 80 förskolelärare och 93 vårdbiträden. Det skulle göra det möjligt för oss att höja kvaliteten och utveckla våra tankar om förkortad arbetstid.

För att kommuner och landsting ska våga anställa fler måste de nya pengarna vara permanenta. Det Vänsterpartiet kräver i budgetförhandlingarna är därför inte en engångssatsning, utan en permanent ökning av statens anslag till kommunerna och landstingen.

Vänsterpartiet vill bygga ut välfärden. Högern vill i stället sänka skatten för dem som tjänar mest och lagstifta om att de som redan är lågavlönade ska ha ännu lägre lön. Det är ett vägval. En del av det valet gör vi i den vårbudget som Vänsterpartiet och regeringen nu förhandlar om.

De som ser till att våra barn är väl rustade inför skolstarten, lugnar våra gamla när de är oroliga och förvirrade eller tar hand om oss när vi behöver vård och omsorg är vardagshjältar. De förtjänar inte sänkt lön. De förtjänar fler kollegor och rimliga arbetsvillkor. Först då kan de slippa gå hem från jobbet med en känsla av att inte räcka till och istället få känna sig nöjda med sin arbetsdag och stolta över den viktiga insats de gör.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Hicham Elkahtib (V)

Ordförande i Sundsvall

Ulla Andersson (V)

Ekonomiskpolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel