Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet och skatten

/
  • Att spara i aktier på börsen har historiskt visat sig vara det bästa sättet att få sina pengar att öka i värde, även om det enskilda dagar eller perioder kan gå dåligt,

Annons

Vänsterledaren Lars Ohly sade i förra veckan, i en intervju med nyhetsbyrån Direkt, att han vill att de rödgröna höjer skatten på aktier och aktiehandel ifall de vinner valet i höst. I förstone kanske någon tycker att det låter som en bra idé, men faktum är att sparande i aktier är långt ifrån något bara för de allra rikaste. Antalet småsparare som lägger undan några hundralappar varje månad är stort. Historiskt sett har aktier varit den överlägset bästa sparformen för den som har en lite längre sparhorisont.

Höjd skatt på sparande sänder helt fel signaler i en tid när det titt som tätt rapporteras om hur många hushåll har små marginaler och riskerar att ställas på bar backe vid även relativt små oförutsedda utgifter. Att Ohly vill beskatta den som avstår från kortsiktig konsumtion – till exempel köpa en ny platt-tv – för att i stället investera pengarna, är oroväckande.

Dessutom finns det redan en kapitalbeskattning på 30 procent på de vinster som görs vid aktiehandel. Så varför innehav skall beskattas är lite svårt att förstå. Tyvärr tror vi inte ens att Ohlys tanke är att stimulera konsumtionen, något som ger ekonomiskt tillväxt och i förlängningen fler arbetstillfällen. Det är snarare helt enkelt ett försök att knipa billiga politiska poänger genom att visa att han minsann vill trycka till de förmögna. Det faller dock platt eftersom han i samma veva klämmer åt vanliga småsparare.

Vänsterpartiets hela skattepolitik har en sådan profil. Partiet vill till exempel höja bolagsskatten – för stora företag som har råd att anlita skickliga skattejurister och flinka ekonomer som kan skatteplanera är det inget större problem, för mindre företag utan sådana resurser återstår bara att bita i det sura äpplet.

Och naturligtvis skall fler betala statlig skatt i vänsterns Sverige. Att detta får till följd att det inte lönar sig att utbilda sig till en lång rad yrken – något som Almega förtjänstfullt visade i en rapport förra veckan – tycks inte spela någon roll. För vänsterns skattepolitik har ju ingenting med verkligheten att göra. Den är snarare en socialistisk utopi som partiet tror skall kunna locka väljare på marginalen.

Förhoppningsvis lyckas Socialdemokraterna och Miljöpartiet sätta stopp för avgrundsvänstern. Allra bäst är det om väljarna säger i från.

Annons