Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet står upp för nystarten i landstinget

Protesterna mot insatslistan med besparingsåtgärder inom framför allt specialistvården som lades fram hösten 2015 ledde fram till en överenskommelse inom den dåvarande majoriteten S, V och MP. Överenskommelsen var att det skulle ske en nystart med breddning och fördjupning av underlagen och en bred dialog. Efter att majoritetsgruppen under senhösten 2015 arbetat utifrån överenskommelsen och haft dialogträffar med flera olika verksamheter blev det, efter jul- och nyårsuppehållet, tydligt att man inom S prioriterade att ta snabba beslut för att visa handlingskraft. Vänsterpartiet påtalade flertalet gånger brister i de nya underlag som lades fram. Vi förde en dialog med medarbetare på berörda kliniker och insåg att dialogen med medarbetare och ledning som överenskommelsen syftat till inte fungerade. Även detta påtalades flera gånger. Till slut tyckte S att det blev för jobbigt att ha Vänsterpartiet i majoriteten och avbröt samarbetet med oss.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Vi kunde inte se mellan fingrarna på dåliga underlag där landstingsledningen inte lyssnat på sina medarbetare utan lagt förslag efter den dagordning som var uppe redan i höstas. Vi insåg att det som kallats sparförslag i stället riskerade att leda till kostnader när man inte utrett deras verkan ordentligt.

Vänsterpartiet tror att det är möjligt att genomföra besluten om en minskning av landstingets kostnader med 250 miljoner kronor till 2019. Grunden för att det ska lyckas är dock att all kompetens och kreativitet som finns bland landstingets anställda tas tillvara. Det är möjligt att kraftigt minska kostnader inom hela organisationen genom en bättre samverkan.

Samtidigt är lösningen inte endast att göra strukturella förändringar som syftar till kostnadsminskningar. Vi måste också ta tag i de problem som skapar högre kostnader inom sjukvården såsom stängda vårdplatser, ökande köp av onödig vård från andra län, stafettkostnader och höga sjukskrivningstal. Den gemensamma orsaken bakom detta är vakanser bland personalen. Landstinget måste därför genom personalsatsningar bli en attraktiv arbetsgivare, som lyckas behålla sin personal och kan rekrytera nya medarbetare. Medarbetarna ska ha inflytande och känna förtroende för organisation och ledning, de ska ha konkurrenskraftiga och bra arbetsvillkor i en bra arbetsmiljö. Landstinget måste återupprätta förtroendet hos personal, patienter och övriga länsbor. Länsklinikorganisationen i sin nuvarande form bör avskaffas.

Nu befinner vi oss i opposition och vi kommer att fortsätta ställa obekväma frågor och lägga förslag, allt för att de förändringar som sker i Landstinget Västernorrland ska vara till alla länsinvånares bästa. Vi kommer fortsätta påpeka att en viktig del av lösningen är att det även görs satsningar. Vi kommer att slå vakt om tre akutsjukhus i länet.

Lars-Gunnar Hultin

Gunnar Fors

Thomas Tejle

Ulla Olofsson

Marita Björling

Jon Björkman

Marie Hansson

Vänsterpartiets landstingsgrupp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel