Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väntat ja till vindkraftsutbyggnad

Precis som väntat sade miljönämnden ja till 70 vindkraftverk i Holm och Liden.

Det är en diger utredning som ligger till grund för onsdagens beslut i miljönämnden. Svenska vindbolaget hade ursprungligen ansökt om att få sätta upp 26 snurror i trakterna av Jenåsen, nordöst om Liden, samt 52 vid Kråktorpet nordväst om Holm.

Men sedan tjänstemännen granskat de tänkta placeringarna kom man fram till att åtta verk ansågs inkräkta på naturvärden eller fastighetsägares frid. Miljönämnden går enhälligt på den linjen och tillstyrker alltså bara 70 snurror.

Ärendet ska nu gå via kommunstyrelsen och sedan lämnas till länsstyrelsen för en sista och definitiv prövning. Där fortsätter diskussionen om det hemliga militära system som enligt försvarsmakten störs rejält av fem av verken i Jenåsen.

Som ST redan berättat ligger verken avsides i skogen och högre än bebyggelsen i byarna. Men enligt den siktanalys som gjorts kommer de 190 meter höga snurrorna i Jenåsen att synas i fjärran från Vättabergets topp. De som står i Kråktorpet kommer att synas från Holmsjöns yta och från Sandnäset.

I villkoren står att verken inte får vara synliga från naturreservatet Gudmundstjärn.

Förutom arrendeintäkter till markägarna lovar Vindbolaget 5 000 kronor per år och kraftverk till bygdemedel.