Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vanvårdades till döds

"Vilken fruktansvärd vanvård. "

Det var onkologsköterskans reaktion när 82-årige Bengt Carlsson till sist kom in akut på sjukhuset.

Bengt var så undernärd att det inte gick att bota hans infektion. Han avled efter två veckor.

Hans barnbarn ifrågasätter nu hemtjänstens insatser.

Bengt kom in på sjukhuset med stora liggsår på ben, rygg och armar och blåslagen efter fall. Munnen och halsen var kraftigt påverkad av svamp. Hans ben var blåa, fötterna såriga och tånaglarna oklippta.

På sjukhuset fick han genast näringslösning och behandling mot svampen. Men vården kom för sent.

– Om vi hade vetat att han var i så dåligt skick hade vi agerat, men ingen hade meddelat oss. Jag fick ingen kontakt med honom under tiden på sjukhuset. Det var så hemskt, berättar barnbarnet Emma Nordin.

Varje dag under de två veckor han vårdades på sjukhuset var hon hos honom och satt vid hans sida när han dog.

Veckan innan Bengt blev riktigt dålig och åkte in på sjukhuset var Emma hos honom varje dag, men veckan när han slutade äta jobbade hon mycket och hennes pappa var bortrest.

Pappan fick ett samtal en dag att Bengt hade legat nästan hela dagen och ätit dåligt. Men det var den enda kontakten med de anhöriga, trots att Bengt tacklade av så våldsamt.

– När jag såg honom på sjukhuset kände jag inte igen honom, säger Emma.

Nästa chock kom när hon och hennes pappa åkte till Bengts lägenhet. Matlådorna som hemtjänsten lämnat senaste veckan var orörda.

– Det var cornflakes överallt. Det var det enda som han åt sa de på hemtjänsten. Men han har alltid tyckt om mat och haft samma personal som kommit de senaste sju åren, hon borde ha reagerat och kontaktat oss, säger Emma Nordin.

– Man kan väl inte få svälta ihjäl hemma när man har hemtjänst.

Förutom de orörda matlådorna var det intorkat bajs i sängen och det fanns bajs i köket. I badkaret låg nedbajsade lakan.

– Ingen hade sagt något till oss. De visade ingen respekt för farfar, säger Emma.

När hon brukade besöka sin farfar satt de i rummet. Det fanns ingen anledning för Emma att kolla toalett, kök eller sovrum, hon kom dit för att prata med sin farfar som hon alltid hade gjort.

Några veckor tidigare hade Bengt blivit yr och ringt sin son, som i sin tur kontaktade hemtjänsten som i sådana fall ska infinna sig inom en halvtimme. När sonen kom efter en timme hade hemtjänsten ännu inte anlänt och han såg själv till att Bengt kom till sjukhuset. Men Bengt blev hemsänd samma dag.

– När jag ser allt i backspegeln så ifrågasätter jag om hemtjänsten varit hos honom eller om de bara ställt in matlådor och gått. Han hade inte duschat på en månad men ingen har kontaktat oss om att det var problem med det.

– Jag hoppas ingen annan ska råka lika illa ut, säger Emma.

Hon har nu haft samtal med ledningen för hemtjänsten och påtalat bristerna i vården av hennes farfar.

– De ska göra en Lex Sarah-anmälan.