Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vapendirektivet måste göras om

Annons

På moderat initiativ har justitieutskottet gjort en första granskning av EU-kommissionens förslag till nytt vapendirektiv, en så kallad subsidaritetsprövning. Vi konstaterar att förslaget i många delar är både otydligt och oklart och riskerar att få långtgående negativa konsekvenser för bland annat svenska jägare. På vårt initiativ går därför riksdagen längre i sin kritik av förslaget än vad regeringen gör.

EU-kommissionen måste avstå från en otydlig och meningslös reglering av legala vapen utan istället koncentrera arbetet på de illegala vapnen. Vi är helt på det klara med att samtliga EU-länder måste ha en minimistandard där kontrollen främst ska vara inriktad på de vapen som utgör störst risk för att användas vid terroristbrott eller annan grov brottslighet.

För oss moderater är det viktigt att förhindra införseln av illegala vapen. Dessa vapen är ett gränsöverskridande problem och därför behövs viss reglering på EU-nivå. För att medlemsstaterna ska ha kontroll behöver dock vissa beslut fattas på nationell nivå. Beslut ska – även på det här området - fattas på den nivå där det är effektivast och så nära medborgarna som möjligt. Kommissionens förslag bryter mot den principen på flera viktiga punkter. Därmed konstaterar vi att förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen.

Jakt och målskytte är djupt förankrade i det svenska samhället och en viktig del av folkrörelserna. I Sverige finns det nästan 300 000 jägare och motsvarande har Svenska Skyttesportförbundet ungefär 80 000 medlemmar. Vi moderater har länge arbetat för krafttag mot illegala vapen och mot vapen som används i illegala syften. Det arbetet fortsätter, men det får inte ske på bekostnad av svenska jägares och sportskyttars möjligheter att utöva sin hobby eller upprätthålla sin livsstil.

I det förslag som lämnats från kommissionen är Moderaterna kritiska mot att förslaget i vissa delar är otydligt och ofullständigt. Det är till exempel oklart vad som anses med halvautomatiska vapen som liknar helautomatiska. Vi är också kritiska till att reglerna om tillstånd för vissa vapen tidsbegränsas till maximalt fem år, att obligatoriska läkarundersökningar ska ske i samband med tillståndsprövning samt att handel med begagnade vapen och vapendelar mellan privatpersoner förhindras i det förslag som lagts. Här måste kommissionen göra om – och göra rätt.

Det är av avgörande betydelse med strikta regler mot illegala vapen i kampen mot terror och grov organiserad brottslighet. Ett sådant regelverk får däremot inte stå i kontrast till ett nationellt regelverk som tar till vara svenska jägares, svensk sportskyttes och det svenska försvarets intressen.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Krister Hammarbergh (M)

Riksdagsledamot, ledamot justitieutskottet

Lena Asplund (M)

Riksdagsledamot Västernorrland, ledamot försvarsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel