Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var är ledarskapet inom idrotten?

Jag ser brister hos många ungdomsledare och att kortsiktighet råder. Många som har betalat samma föreningsavgift och har samma rätt till föreningens del av det kommunala bidraget kommer i kläm.

Ledarskapet blir även viktigt på föräldramöten. Ett öppet klimat där ledare med öppna frågor och ett tydligt intresse för att få feedback är viktigt för att hålla barnen kvar.

Nyligen presenterades ett samarbete som ska göra idrotten mer tillåtande. Barnen ska ges större möjlighet att välja idrott. Jag har varit på ett antal förbundsutbildningar med stort fokus på övningar. I princip inget om ledarskap, mål och uppföljning. Hur ska detta följas upp?

Ledare som till varje pris ska vinna. Gärna med sina egna barn på planen så mycket som möjligt på bekostnad av andra barns utbildning. Ledare som hyllar vinnarskallar, trots att de genom att i allt för stor utsträckning transportera boll på egen hand försenar allas utveckling inom teknik och passningsspel. Ledare som gör “highfive” i vinstmatchen med 12-0 mot den förening som låter alla barn få lika mycket speltid. Kompisar som tidigt splittras utifrån utvecklingsnivå. Fart och styrka tar för stor plats.

Sätt mål, mät, följ upp och sanktionera så kommer vi att ta tillbaks de vi förlorat till individuella idrotter. Till Västernorrlands idrottsförbund och Medelpads fotbollförbund säger jag, kom ut bland föräldrar och berätta hur förbundet tänkt att verksamheten ska fungera så att vi vet vilka krav vi kan ställa. Replikera gärna.

Fler som ser?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel