Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var de i Sundsvall i framtiden – 1985?

Framtiden inträffade till slut.

I onsdags faktiskt.

I flera år har världens nördigaste framtidsfans gjort sig redo för just den dagen, det datumet. 

Onsdag 21 oktober 2015.

De har följt nedräkningen live, år för år, dag för dag, sekund för sekund. Företrädelsevis på sajten, där ett digitalt atomur räknat ned till det magiska datumet – och det magiska klockslaget 16.29.

Eller rättare sagt: 04.29.

Så stod det på displayen på fluxcapacitorn, hjärtat i den silverfärgade De Lorean DMC -12 som är central för hela det här framtidsresonemanget.

Har man kommit så långt kan det dyka upp följdfrågor.

Som till exempel den här: 

Var Marty McFly tillsammans med doktor Emmet Brown i Sundsvall för ett par veckor sedan, närmare bestämt den 2 oktober 2015?

Var elakingen Biff Tannen i så fall med eller inblandad?

Blev duons incognitobesök i Norrlands huvudstad i så fall bortklippt ur den slutgiltiga filmen Tillbaka till framtiden II från 1989?

Det är alltså i år 30 år sedan den första Tillbaka till framtiden-filmen hade premiär. 

Jubileet uppmärksammades och firades världen över just den 15 oktober 2015 eftersom det är eller var det datum i framtiden som Marty och Doc åker/åkte till för att…eh, hur var det nu igen?

Nåt blev struligt när de var i 1955 i ettan, de måste tillbaka 2015 för att ställa en parallell framtidsdåtid som blivit verklighet till rätta.

Nåt sånt var det.

Biff Tannen? 

Äh, nä, ni får göra som tusentals fans världen över (ett femtontal i Sverige, inte i Medelpad) gjorde på biografer i onsdags: se alla filmerna på raken och försöka hänga med i svängarna.

Eller gå in på futurepedia () där alla komplicerade turer och intrigtrådar reds ut.

Avslutningsvis, en filosofisk fundering.

Det är när detta publiceras två dagar sedan framtiden inträffade så det är läge att travestera frågan David Bowie ställde på singeln Where are we now som förebådade senaste albumet The next day:

Var är vi nu?

Till sist: 

Av filmens teorier och förutsägelser och framtiden är/var nog platt-tv bäst med hoverboard på andra plats (finns faktiskt några enstaka). 

Till sist 2:

Jodå.

En fullt utrustad silverfärgad De Lorean DMC – 12 sågs i Sundsvall den 2 oktober 2015 i samband med bilfesten Sundsvall Street Meet. Marty McFly eller Doc Brown syntes inte till. Inte Biff Tannen heller.