Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var det bara när flyktingströmmen kom som invandringen fick kosta?

Nu minskas det på anslaget till Migrationsverket när flyktinginströmningen har minskat. Det verkar vara en allt för het potatis att ta i, att erkänna att stora kostnader kvarstår i omhändertagande av de asylsökande som kommit in i vårt samhälle.

Så när Migrationsverket nu måste spara, då sparas det in på boendepersonal som tidigare funnits som ett stöd åt de asylsökande. Migrationsverket satsar nästan uteslutande på lägenhetsboende för de asylsökande, men samtidigt minskar boendestödet samt den lokala servicen ute i boendeområdena. Det finns i dag inte personal som kan stödja och lära våra asylsökande att bo i det svenska samhället med de regler och normer som finns så att man inte orsakar störningar på sin omgivning.

Man har lagt ner alla lokala receptioner i boendeområdena där de asylsökande kunde få stöd och hjälp. Då inte minst hjälp med att förklara den post som sänts till den asylsökande om exempelvis kallelser till olika samtal med Migrationsverket, dessa utskick var skrivna på svenska. Nu har man ersatt den hjälpen med en frågetelefon för den asylsökande att ringa, hur nu den ska kunna förklara vad som står i brevet i den sökandes hand?

Det börjar redan höras klagomål från de hyresvärdar som hyr ut åt Migrationsverket. Klagomål på att boenderegler inte efter följs i lika hög grad som när det mer eller mindre fanns personal från Migrationsverket i området dagligen. Nu efter besparingarna ska det bara vara sex boendeansvariga ute på fältet som då ska svara upp mot behovet hos cirka 1 600 asylsökande. Dessa sex personer ska arbeta över ett geografiskt område som sträcker sig från Alby till Kvissleby och till Veda i Härnösand.

Vad regeringen och Migrationsverket nu gör är att minska det praktiska stödet till en bra integration i det samhälle som de asylsökande nu befinner sig i medan deras rätt till asyl i Sverige behandlas. Vi talar om i själen trasiga människor som är oroliga och frustrerade och i behov av allt stöd vi kan tänkas ge. Vilken politiker vågar stå upp och tala om vad samhällets stöd till dessa människor kommer att behöva få kosta?

Utan skygglappar

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel