Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var fanns media när skogen och framtiden ventilerades?

Under några veckor har vi i ST kunnat läsa ett antal artiklar om skogen och alla de väsen, upplevelser, djur och växter som gör skogen värdefull för många. Det är givetvis intressant men mer underhållning än kunskapsspridande.

LRF, som har drivit ett stort arbete i länet med analyser och utvärderingar av skogens betydelse för våra bygder inbjöd till ett seminarium i Sundsvall. En skoglig framtidsstrategi presenterades och diskuterades. Skogens betydelse och möjligheter i miljöarbetet och inte minst för klimatet, dess betydelse för arbete och för framtiden i våra kommuner belystes.

För Plus-kunder: Forskaren: Därför tycker svenskarna så mycket om skogen

Vid seminariet redogjordes för en mängd skogliga fakta, data och framtidsperspektiv av representanter för skogsbruket, skogsindustrin samt forskning och utveckling. Dessutom deltog representanter för olika myndigheter.

LRF som fungerat som samordnare av arbetet och seminariet är bara att gratulera till en lyckad dag som uppskattades av dem som deltog.

Debatt: Bilden av den svenska skogen är felaktig – tillståndet är bättre än på länge

Men var fanns pressen, var fanns tv, var fanns radion då framtidsfrågorna för vårt län ventilerades. Den naturresurs som i princip är grunden för länets näringsliv analyserades och gav hopp och framtidstro var inte av intresse för media. Ett tv-program som kallas Forum har föreläsningar och diskussioner om olika problem och frågeställningar i samhället. Det skulle varit berömvärt om tv:s länsprogram dokumenterat seminariet för att i senare program kunna ge länsborna den positiva syn på skogen och framtiden som skogen förtjänar.

För media initierades många möjligheter att ha enstaka artiklar och även temaserier om skogens betydelse. Ett skogs-Forum för länet. Det skulle kanske ge en bättre balans i synen på de tätbefolkade storstadsområdenas ”välsignelser” som oftast ställs som förebild i motsats till de glesbefolkade landsdelarnas ”belastning” på nationen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Den senaste tiden har det skrivits om ett bioraffinaderi vid Östrand. På seminariet informerades om detta samt en lång rad liknande satsningar av representanter för industrin, forskningen, skogsfolket, som var och en och tillsammans belyste den enorma utvecklingspotential som finns med skogen som bas. En artikelserie om detta vore något som kunde ersätta lättgodset i artiklarna om vilka tapeter folk har på väggarna och hur man möblerar barnkammaren.

Jan Gullmark

Läs också:

MP: Bättre hänsyn till våra skogar behövs – för en hållbar framtid i Västernorrland

Vi skogsägare ska inte behöva huka oss – vi har mycket att bidra med

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel