Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår gemensamma välfärd stärks

Kommer ni ihåg vad vi socialdemokrater talade om i valrörelsen?

Vi sa att vi ville vända utvecklingen i Sverige. Vi sa att Sverige behövde investera i jobb, utbildning och välfärd i stället för fortsatta skattesänkningar.

Vi sa att vi måste vända kunskapsresultaten i den svenska skolan, få mer av tidigt stöd och insatser till elevers kunskapsutveckling framför allt för elever i de lägre årskurserna. Och att vi ville stärka våra lärare.

Vi sa att Sverige var ett bra land att leva i men att under senare år hade något gått sönder; att klyftorna ökat, långtidsarbetslösheten bitit sig fast och att arbetslösa och sjuka blev fattigare.

Så låt oss se vad som har hänt.

Nu har vår utskällda minoritetsregering levererat fullt finansierade reformer om drygt 20 miljarder i vårbudgeten och drygt 25 miljarder i budgeten för 2016.

Regeringen investerar 6,5 miljarder i bostadssektorn för att få fram nya hyresrätter med rimlig hyra och 1,3 miljarder till ökat järnvägsunderhåll. Det räcker inte men är en bra början.

Regeringen inför ett nytt kunskapslyft med en kraftfull utbyggnad av platser inom högskola, yrkeshögskola, folkhögskola, kommunal vuxenutbildning och yrkesvux. Komvux ska bli en rättighet från 2017. Mittuniversitetet får fler platser och mer pengar till forskning. Yrkeshögskolan i Sundsvall kommer 2017 att ha fått ytterligare 270 nya platser som leder till jobb varje år.

I skolan investeras totalt över nio miljarder totalt 2015/16. Det handlar om tidiga insatser; mindre barngrupper och fler anställda på lågstadiet som ger mer lärartid till varje elev. Det blir fler speciallärare och specialpedagogisk kompetens i skolan.

Lärarnas löner höjs då staten skjuter till tre miljarder på årsbasis. 60 000 lärare får i snitt 3 000 kronor mer i månaden.

Stora insatser görs till skolor med låga resultat och tuffa förutsättningar, insatser för att förbättra mottagandet av nyanlända elever och kompetensutveckling och 500 miljoner satsas för att stärka kvalitén inom fritidshem.

Välfärden stärks genom två miljarder för ökad bemanning inom äldreomsorgen, två miljarder till landstingens/regionernas hälso- och sjukvård och vårdavgifterna tas bort för äldre över 85 år.

Skatten för pensionärer med inkomst upp till 20 000 kr sänks. För inkomster upp till 10 000 kr avskaffas pensionärsskatten helt. I Västernorrlands län omfattas 28 000 personer över 65 år av dessa förändringar. Dessutom höjs bostadstillägget för de med små inkomster.

Taket har äntligen höjts i A-kassan, dagersättningen har höjts och den bortre gränsen i sjukförsäkringen, stupstocken, avskaffas.

Allt detta genomförs nu av regeringen trots att de borgerliga partierna sänkt skatter med 130 miljarder och efterlämnat ett budgetunderskott på över 80 miljarder. Och att andra hävdar att massinvandring och flyktingar hotar välfärden i landet.

Vår gemensamma välfärd stärks. Tillväxt och jobb ökar i Sverige. Arbetslösheten sjunker, framför allt för ungdomar.

Nu gör den rödgröna regeringen verklighet av det vi talade om i valrörelsen.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Roger Johansson (S)

Ordförande Socialdemokraterna i Sundsvall

Peder Björk (S)

Ordförande kommunstyrelsen i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel