Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår glada dotter har brutits ner till en sorgsen människa

Jag vill börja med att tacka ST för att ni skriver om hur Försäkringskassan behandlar sjuka människor. Jag vill också berätta en egen historia som handlar om vår dotter. Hon har efter fyra års sjukskrivning blivit avstängd från Försäkringskassan. Har alltså noll kronor i inkomst.

För Plus-kunder: När förtroendet för välfärden kraschar: "Jag har i min fantasi tänkt att när något händer mig så har jag ett skyddsnät"

Hennes historik började 2005 när hon var gravid. Vid slutet av det året hade hon foglossning och mycket svåra smärtor. Hon gick med RA-bord och hennes man bistod med massage natt som dag. Graviditeten skulle vara klar för förlossning i slutet av mars men hon gick 17 dagar över tiden. Den 13 april 2006 föddes vårt älskade barnbarn efter en 27 timmar lång och mycket svår förlossning. Vårt barnbarns liv hängde på en skör tråd och hamnade därför på upplivningsbordet.

Den lilla familjen fick sen vara kvar på barnsjukhuset i flera veckor tills barnbarnet var i sådant skick att de kunde få åka hem och börja sitt normala liv. Vår dotter hade fortfarande värk men när barnledigheten var över började hon arbeta. Värken var hanterbar men hon var tvungen att äta värktabletter för att klara vardagen.

Företaget hon arbetade på lade ner verksamheten och hon var nu tvungen att börja söka jobb. Hon fick inget napp men till slut fick hon ett sommarvikariat på ett servicehus. Jätteglad över det började hon där, men efter tre veckor var den glädjen över. Kroppen orkade inte och hon fick jätteont i bäckenet igen och sjukskrev sig.

För Plus-kunder: Kompetensen hos Försäkringskassans läkare kritiseras: "Svårare att få gehör för våra sjukskrivningar"

Hon har sedan den tiden gjort allt för att komma igen. Hon har gått på multimodal smärtrehabilitering, gått hos sjukgymnast, tränat, varit hos en specialist med mera. Alla har sagt att hon kommer att få leva med den här smärtan, att den har blivit kronisk och att det inte finns något att göra.

Hon har tidigare varit på Arbetsförmedlingens rehab – men där anser de att hon är i för dåligt skick för att arbeta. När hon säger det till sin handläggare på Försäkringskassan så får hon till svar "det är vad du säger". Hon blir alltså inte trodd.

Hennes läkare har rått henne till att söka sjukpension eftersom det inte finns något att göra. Hon har också gått in i en depression, ser allt i mörker.

Jag som mamma har varit med på alla möten med Försäkringskassan tidigare likaså läkarbesöken. Det måste kännas väldigt kränkande för alla läkare vars intyg inte gäller hos Försäkringskassan.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Hur ska hon kunna arbeta som inte sovit normalt under dessa år på grund av värk och sedan har hon ätit värktabletter så hon är helt "dimmig" i huvudet. Att vara utan pengar gör ju inte människan friskare. Vi föräldrar hjälper till så gott vi kan, men tyvärr så har vi inte råd att ge henne det som hon nu har mistat varje månad.

Det måste till en förändring och som förälder mår man väldigt dåligt av att se hur en positiv och glad dotter nu har brutits ner till en sorgsen och osocial människa som knappt orkar med sig själv och den övriga familjen. Hon är obeskrivligt trött och har en djävulsk värk.

Oroliga föräldrar

Läs också:

Vem som helst kan bli sjuk – även våra folkvalda

Kroniskt sjuka borde inse vilken belastning de är för samhället

Före detta handläggare: Nu är det jag som är kroniskt sjuk och tärande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel