Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var inte ledsen du från hemtjänsten

Replik "Jag missuppfattade allt", ST.nu 25 november.

Det är inte du som ska be om förlåtelse utan din arbetsgivare Sundsvalls kommun.

För ett antal år sedan, köpte Sundsvalls kommun ett schemasystem vid namn TimeCare. När detta schemasystem presenterades för arbetstagarna så var budskapet precis så som du använt schemat till.

Arbetstagarna skulle få bli delaktiga i planeringen av scheman och sin arbetstid, allt skulle bli så bra. Mindre kostnader för vikarier, de anställda skulle täcka upp för varandra.

Detta skulle generera en flyt-tid, tid man inte behövdes på den egna arbetsplatsen utan kunde ”säljas” till en annan arbetsplats och på så sätt utnyttja den ordinarie personalen på ett effektivare sätt.

Vissa mellanchefer (områdeschefer) ville inte att man skulle införa TimeCare, för de ansåg att det inte skulle leda till några kostnadsminskningar. Det skulle ta alldeles för mycket tid att administrera – vilket skulle försämra för dem vi var anställda att sköta.

Önskan var att få behålla det önskescheman, som användes och fungerade bra på de ställen där man använde detta.

Nu vill arbetsgivaren inte längre ha TimeCare, i stället vill man införa fasta scheman för alla och då blir det på vissa arbetsplatser sämre än innan TimeCare infördes. Detta är att gå tillbaka 50 år i tiden för denna yrkesgrupp. Vilken utveckling för denna omtyckta och uppskattade yrkeskår ...

Sist men inte minst så vill Sundsvalls kommun även minska bemanningen på våra boenden och det leder ytterligare till att personalen får sämre scheman. Färre lediga dagar, fler delade turer, jobb varannan helg och det leder till försämrad omvårdnad och arbetsmiljö för boende och arbetstagare.

Det blir svårt att uppfylla både socialtjänstlagen och arbetsmiljölagen vilket kan leda till lagbrott.

Lycka till Sundsvalls kommun med framtida rekrytering av nya medarbetare inom denna verksamhet.

Orolig för framtida åldringsvård.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel