Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår långsiktiga energipolitik ger möjlighet till nya jobb och tillväxt

2016 var ett historiskt år för svensk energipolitik. Trettio år av politisk oenighet kring energipolitiken är över. Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är överrens om vägen framåt. Sverige har fått ett mål om 100 procent förnybar el till 2040. Vi har skapat långsiktiga förutsättningar för ökad kärnsäkerhet, moderna miljökrav inom vattenkraften, småskalig elproduktion och långsiktiga investeringar i elnät. Ett nytt mål om 50 procent effektivare energianvändning till 2030 höjer också takten i arbetet med energieffektivisering. Så skapar vi förutsättningar för jobb och tillväxt.

Läs också: Vi har inte fyra jordklot – nu är det dags att vi gör något

Långsiktighet är en grundbult för att företag ska våga investera och satsa framåt. Vår politik ger nu våra svenska företag en tydlig målbild om vart Sverige är på väg. Vi arbetar för en kontrollerad omställning av energisystemet till 100 procent förnybart.

Sverige och det svenska energisystemet står inför en rad utmaningar. Sverige, liksom Europa, har historiskt låga elpriser. På grund av det har samtliga kraftslag problem med lönsamheten. När vi gick in i förhandlingarna för det som skulle komma att bli en energiuppgörelse var vår utgångspunkt att Sverige behöver en bred blocköverskridande energipolitik som kan hålla över tid och över mandatperioder. Energiföretagen och svensk tillverkningsindustri, som gör investeringar som ska hålla i 30 till 40 år eller mer, behöver långsiktiga villkor för sin verksamhet. Nu har de det.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Samtidigt som energisektorn har stora utmaningar så ligger det stora möjligheter i omställningen. Världens arbete med att minska klimatförändringarna öppnar många dörrar för den som har idéer, kunskap och erfarenheter av hållbara energilösningar. Sverige och många svenska företag har förutsättningarna och erfarenheterna. Här finns spännande möjligheter till morgondagens jobb.

Läs också: Vi måste satsa förnybart – ingen vill bygga ny kärnkraft

Vattenkraften ger oss unika möjligheter till storskalig förnybar elproduktion. Sverige har goda förutsättningar för vindkraft. Produkter från det svenska skogsbruket kan ersätta oljebaserade produkter. Redan i dag är restprodukter från skogsbruket viktiga för energiförsörjningen, inom uppvärmning och elproduktion och på sikt för fossilfria bränslen, textilproduktion, kompositmaterial och många andra spännande produkter.

Läs också: Fel att satsa allt på förnybart – oljan är det som levererar

Svensk ekonomi och många av våra företag går nu väldigt bra. Arbetsmarknadens utveckling är stark, arbetslösheten minskar. Denna positiva trend ska vi hålla i och förstärka. Med energiöverenskommelsen skapas förutsättningar för en trygg och hållbar tillförsel av el till konkurrenskraftiga priser. Så lägger vi grunden för nya jobb, nya företag och ökad export, med inkomster för framtidens välfärdsbygge. Så bidrar energipolitiken till att fortsätta bygga ett bättre Sverige.

Ingemar Nilsson (S)

Sundsvall, riksdagsledamot i näringsutskottet, ledamot av energikommissionen

Jamal Mouneimne (S)

Lycksele, riksdagsledamot i utrikesutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel