Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var rädda om demokratin

Valrörelsen är i gång. Landet över jobbar flitiga valarbetare dag och natt med att montera upp valstugor, sätta upp valaffischer och tala på gator och torg. Politik – ett av tillvarons viktiga ämnen – är åter aktuellt, även för dem som annars inte bryr sig särskilt mycket.

Politik och samhällsdebatt handlar förutom beslut om åsikter. Åsikter handlar om ideologi och idealism. Men med idealismen kommer, som alltid, en svans av sabotörer. Där några vill bygga upp, finns det alltid folk som i stället vill förstöra. I sociala medier sprids bilder av nedrivna valaffischer från besvikna volontärer, samtidigt som rapporter om hot mot politiker ökar.

På tisdagen rapporterade Sundsvalls Tidning om att valstugor i Timrå utsatts för sabotage, där någon eller några sprayat "SD 2014" på fasaden. "Rena ligistfasonerna", kommenterar Marcus Molinder, Sverigedemokraternas distriktsordförande och förstanamn i Timrå, rätteligen i ett avståndstagande.

Förra veckan blev Kristdemokraternas partiledare, socialminister Göran Hägglund utsatt för en tårta i huvudet. Att Säkerhetspolisen inte kunde stoppa attacken, oroar. Vad hade hänt om attacken bestod av något värre än en tårta? Sanna Rayman, ledarskribent på Svenska Dagbladet, skriver klokt (21/8): "Det är sant. Tårtor är inte farliga. Men så är det heller inte det som kastas som är huvudsaken här, utan själva handlingen och vad den röjer, nämligen intolerans för åsiktsskillnader. Du tycker fel – dina affischer ska rivas ner. Du fokuserar fel – du ska ha mat i ansiktet. Du prioriterar fel – din valstuga ska demoleras."

Att valrörelser väcker känslor mellan meningsmotståndare får man räkna med. Men våld, hot om våld och sabotage hör inte hemma i en demokrati.