Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var snäll mot hönorna

På påskaftonskvällen så äts det ungefär sex miljoner ägg i timmen, men hur är det möjligt? När vi var små så hade vi bilden utav att hönor är äggläggnings maskiner som producerar ägg på löpande band, men hur skiljer sig egentligen de här djuren från resten av djur­riket?

Hönor är konstruerade precis som alla andra fåglar, att lägga ägg en eller ett par gånger om året. Inte 300 ägg som i dagens äggindustri, hönorna har nått denna produktion genom avel så att de lägger så många ägg som möjligt på så lite foder som möjligt. Man använder sig också av strikta ljusprogram för att styra hönornas biologi, så att de hela tiden ska befinna sig i ett äggläggande stadium. Detta höga tempo att producera ägg leder till benskörhet eftersom att hönorna tar av skelettets kalcium för att bilda äggskal. En annan aspekt är att hönorna oftast drabbas av inflammation i äggledarna eftersom de producerar mycket fler ägg än vad det skulle göra naturligt. 46 procent av de hörnor som självdör är drabbade av äggledar- och/eller bukhinneinflammation.

Ha det i tankarna nu till påsken, var snäll mot hönorna genom att avlasta deras äggproduktion. Du kanske kan avstå helt från ägg i påsk?

Sarah och Hampus,

medlemmar i Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel