Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våra äldre vanvårdas – det kanske är läge att ockupera kommunhuset

Kommentar till Min dementa hustrus kliande hårbotten blev en symbol för eländet i demensvården, ST 23/9.

Jag läste din insändare och kan tyvärr bara hålla med dig, men det blir värre. Duschning och hårtvätt en gång i veckan är bara för de fogliga. De som säger nej får inte duscha eller tvätta håret på flera veckor. Blöjbyxan byts om det går på morgonen, annars får den stackars gamla dementa människan stå ut tills det eventuellt blir byte under dagen eller kvällen. Om det inte går så får de chansen igen nästa morgon.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Intimtvätt, tandborstning och byte av kläder förekommer men är sällsynt. Bajsbyxor byts när det går eller passar personalen, eller? När det finns kunnig personal på plats, ska jag nog tillägga. Viktigast är att ge mat, dryck och mediciner, men inte heller det sköts alltid ordentligt.

Allt detta är cheferna på boendena medvetna om men de håller en låg profil för att inte komma i dålig dager hos sina chefer och politiker. Allt skall tystas ner och hållas så lågt som möjligt för att inte väcka den björn som sover. Våra gamla sjuka som är försvarslösa vanvårdas, passiviseras, förvaras och övermedicineras av våra kommuner.

Vi anhöriga orkar inte strida mot denna drake! Eller? Kanske skall vi resa oss gemensamt? Varför inte lite mer kurage? Gör som fransmännen – gå ut på gatorna eller ockupera kommunhuset i Sundsvall med våra gamla. Ta gärna med alla överfulla gamla blöjbyxor som inte bytts på ett dygn. Visa upp era anhöriga som vanvårdas. Vad har ni, vi och de att förlora? Inget! Allt är redan sämre och kan inte bli värre. Syna vården och bry er om era anhöriga – reagera! Snart är ni själva där.

Anhörig Ewa

Läs även:

Långpassen på helgerna förstör vår ork och sociala tillvaro

Känslan av att aldrig räcka till – en inblick i hemtjänstpersonalens vardag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel