Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våra pensioner och skatter

Det beräknas ta 85 år innan vi har ett jämställt arbetsliv. Så länge kan vi inte vänta på ett jämställt pensionssystem. Det krävs förändringar i pensionssystemet här och nu, som ger äldre kvinnor en ekonomi det går att leva ett värdigt liv på.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

150 000 kvinnor i Sverige har en pension under EU:s fattigdomsgräns. Över hälften av alla kvinnor som är pensionärer är beroende av garantipension och bostadstillägg – trots att de flesta har arbetat under hela livet. Dagens pensionssystem återskapar och förstärker den ojämställdhet och ojämlikhet som har funnits och fortfarande finns i arbetslivet.

Regeringen föreslår att kommunerna ges möjlighet att höja sina avgifter med cirka 220 kronor i månaden för hemtjänst i ordinärt boende, dagverksamhet, särskilt boende samt kommunal hälso- och sjukvård.

302 000 personer över 65 år har i dag hemtjänst eller bor i särskilt boende. 195 000 av dessa är kvinnor.

Det blir en rejäl uppförsbacke för regeringen om förslaget blir verklighet. Alla förslag om förbättringar för pensionärer och framförallt för dem med de lägsta pensionerna ger ingen effekt om kommunerna kan beslut om höjda taxor. Risken är påfallande stor eftersom statsbidraget till kommunerna minskar med samma summa som en höjning skulle inbringa.

Därför kommer PRO att kämpa i de lokala pensionärsråden (KPR) för att våra äldre ska få den omsorg de behöver. Det får aldrig bli en kostnadsfråga om man har råd eller inte.

Eda Helena Gunnarsson

Distriktsordförande PRO Medelpad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel