Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård till asylsökande het fråga i landstinget – struntar i tjänstemännens varning

Asylsökande oavsett ålder har samma rätt till vård som folkbokförda i Västernorrland. Det löftet genomdrivs av majoriteten i landstinget trots protest från oppositonen och trots att de egna tjänstemännen avråder.

Annons

Regelboken för vårdval 2017 vållade lång debatt på fullmäktiges möte i Härnösand på onsdagen. Mest hettade det till i frågan om vård till asylsökande.

En ny skrivning införs att asylsökande, oavsett ålder, har samma rättigheter till hälso- och sjukvård som folkbokförda i Västernorrlands län.

Ändringen går helt på tvärs mot landstingets vårdvalschef Jeannette Sehlberg som varnar för konsekvenserna. Så här skriver hon i en rekommendation:

"Vi bedömer att beslutet kommer att öka väntetiderna för alla patienter, skapa oönskade undanträngningseffekter, öka det samlade trycket i ett redan ansträngt vårdsystem, kan förväntas medföra ytterligare negativ belastning på arbetsmiljön och med säkerhet kommer att medföra kostnadsökningar som i dag saknar finansiering."

Läs mer: Protest mot nya turer för vårdvalsreglerna

Läs mer: Tjänsteman vägrar ta olagliga beslut

Slutsatsen är att hon starkt avråder från utökat åtagande av vård till asylsökande utöver den lagstadgade nivån om vård som inte kan anstå.

Flera allianspolitiker instämde i talarstolen.

– Västernorrland är ett av de län som tar emot mest asylsökande. Förvånande att majoriteten inte lyssnar på landstingets egna tjänstemän. Förslaget är kostnadsdrivande, menade Per Wahlberg (M).

– Alla tycker det är behjärtansvärt att ge vård till alla. Men hur ska vi få fram resurser? undrade Hans Hedlund (C).

Läs mer: Asyltrycket pressar folktandvården

Mats Hellhoff (SD) gick på alliansens linje att asylsökande kort och gott ska erbjudas vård enligt gällande lagstiftning men inte mer.

– De röda, de gröna och de blåögda fortsätter att göra Sverige och vårt landsting till hela världens sjukhus, hela världens vårdcentral och hela världens tandvårdsklinik. Vem som helst kan komma hit och fritt ta del av den vård som bjuds. Det sätter vi oss emot. Jag prioriterar våra skattebetalare, våra medborgare och väljare, kommenterade Mats Hellhoff efteråt.

Elina Arab (S) försvarade utökningen:

– Vem ska säga nej till den asylsökande som söker vård? I ett etiskt perspektiv blir det inte rättvist att säga nej.

Eva Andersson (MP) höll med.

– Jag är stolt över likavärdesprincipen och att vi skriver in den i reglerna nu, uppgav hon.

Vårdvalschefen Jeannette Sehlberg är för sin del noga med att hon bara gör sitt jobb som tjänsteman.

– Det är politikerna som bestämmer. Jag bistår med underlaget och beskriver konsekvenserna av ett ökat tryck.

– Men man borde göra en noggrann risk- och konsekvensanalys först. Därför avråder jag, säger hon.

Annons