Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vardagsaction med moped

Leif Jacobsen: Stulen

Hegas

Från 12 år

Hur få killar på låg- och mellanstadiet att börja läsa böcker? Många är lärarna som slitit med den uppgiften och mött trötta suckar över alla pedagogiskt välmenande förslag.

Översättaren – och nu författaren - Leif Jacobsen beslöt sig för att skriva för killar i mopedåldern, och i debuten ”Razzia” utgick han från en egen episod i ungdomen, en razzia i byn Vallåkra utanför Helsingborg, då polisen var på jakt efter trimmade mopeder.

Konceptet föll väl ut. Han har fått brev från lärare som varit lyriska: ”Killarna får aldrig någon upplevelseläsning – aldrig det där suget. Alla häftiga motorböcker är skrivna för högstadiet och uppåt. Så hittade vi Razzia och en elev i årskurs 5 blev sugen från första meningen”.

Det är samma blåa Puch Dakota som figurerade i Razzia, som finns med i uppföljaren, ”Stulen”. Kompisarna Petter, Lukas och Krille ”trekkar” med mopederna i skogen när det är någon som stjäl Krilles moped. Mitt framför ögonen på dem!

Jakten på tjuven genom skogen pulserar av adrenalin. Smala, branta vägar, stup ner mot en ravin: Fullt ös nu! skrek Krille. Fullt ös, tänkte Petter. På den här stigen. Vågar man? En gammal man dyker upp, arg över framfarten, men Krille ropar bara ”undan gubbe!” och mannen halkar och faller i leran. Petter ser efter honom i backspegeln och ser till sin fasa att det är Ebbas morfar. Det hettar i skallen, har han någon chans på henne nu?

Välskriven vardagsaction på sjuttio sidor, lätt att känna igen sig i. Vem har inte kretsat runt ett mopedgäng? Och – längre fram i livet –ilsknat till över mopedrusningarna utanför fönstret, blivit arg och fått ilska tillbaka?

Stefan Lindblad har illustrerat, mopeder, killar och - framför allt – farten!