Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdalliansen: Bra att majoriteten ändrade sig om listningskö – regelverket måste ses över för att rädda populära vårdcentraler

Den 19 juni publicerade ST en uppmärksammad debattartikel, skriven av representanter från Sidsjöns Vårdcentral i Sundsvall, om att så många väljer att lista sig hos dem att lokaler och personal inte längre till. En konsekvens av att få fler listade patienter än vad Sidsjöns Vårdcentral har möjlighet att ta emot är kanske att de tvingas stänga.

Läs debattartikeln: Sidsjö Vårdcentral hotad – en listningskö kan bli räddningen

Vi i Vårdalliansen vill inte se en sådan utveckling. Därför måste vi se över systemet – vi kan inte ha ett regelverk som gör att populära vårdcentraler kan tvingas stänga.

Under förra mandatperioden genomförde Vårdalliansen en stor valfrihetsreform inom primärvården, vi införde vårdval. Vårdvalet gör det möjligt för enskilda utförare att driva vårdcentral i Västernorrland och för våra medborgare är det fritt att välja vilken vårdcentral man vill tillhöra. Vårdvalet och valfriheten ska värnas och hela tiden utvecklas. Därför måste vi vara pragmatiska inför de utmaningar vi möter.

Läs även: Sidsjö Vårdcentral svarar: Företagande inom offentlig sektor kan inte jämföras med privata näringslivet – ser nu fram emot utredningen om listningskö

Sidsjöns Vårdcentral för i debattartikeln fram förslaget att införa en listningskö. En sådan finns redan idag i Stockholms läns landsting, i Region Östergötland och i Region Gotland. Ett sådant regelverk gör att vårdcentraler får arbetsro och lättare kan hantera eventuell utbyggnad av såväl personal som lokaler.

Majoriteten i landstinget meddelade via media att de inte hade för avsikt att utreda en eventuell listningskö utan att Sidsjöns Vårdcentral får nöja sig med det regelverk som finns. Det är ett häpnadsväckande svar till en av länets mest populära Vårdcentraler och de 11 700 patienter som valt att lista sig hos dem.

Läs även: Vart ska Sidsjöns patienter lista sig om vårdcentralen läggs ned?

När frågan dock skulle behandlas i fullmäktige, beslut om Regelboken, hade majoriteten ändrat inställning. Majoriteten var då positiv till Vårdalliansens förslag om att utreda en eventuell listningskö, vilket också blev fullmäktiges beslut.

Vi i Vårdalliansen tycker att det är bra att majoriteten ändrade sig. Nu hoppas vi på en skyndsam utredning om listningskö så att inte en av länets mest populära vårdcentraler måste stänga, eller andra vårdcentraler som står inför etablering får samma problem som Sidsjö Vårdcentral. Det skulle vara ett stort bakslag för vårdvalet och valfriheten.

Per Wahlberg

Oppositionsråd (M)

Jonny Lundin

Oppositionsföreträdare (C)

Ingeborg Wiksten

Gruppledare (L)

Mona Hammarstedt

Gruppledare (Kd)

Läs även: Vårdvalsutskottet: Nu höjer vi kraven på länets hälsocentraler – det ska vara lätt att komma i kontakt med vården

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel