Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdalliansen kräver snabb insats på Ö-viks sjukhus: "Läget är akut"

En utredning av länsklinikerna tar för lång tid. Allianspartierna i landstinget kräver omedelbara åtgärder för att rädda kirurgin på Örnsköldsvik sjukhus.
– Akuta åtgärder måste till, säger oppositionsrådet Per Wahlberg (M).

För Plus-kunder (uppföljning): Tre landstingspartier kräver: Kirurgichefen och sjukhusdirektören måste bort

Landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd fastslog i januari att den akuta kirurgin i Örnsköldsvik ska utvecklas, inte avvecklas.

För några veckor sedan stod klart att tjänstemännen har stora problem att klara bemanningen.

I förra veckan hölls ett krismöte på initiativ av Industrigruppen i Örnsköldsvik varpå hälso- och sjukvårdsnämnden följde upp med ett beslut att låta utvärdera länsklinikerna via ett externt revisonsbolag.

Nu reagerar den politiska oppositionen och kräver krafttag.

I ett gemensamt pressmeddelade går Per Wahlberg (M), Jonny Lundin (C), Ingeborg Wiksten (L) och Mona Hammarstedt (KD) till storms mot utvecklingen.

– Ytterst faller ansvaret på den politiska ledningen som jag inte anser har lyssnat in personalens varningar om vad som är på väg att hända, säger Per Wahlberg.

– Det ska inte behöva gå nio månader från att beslut tas till dess att HSN får en återkoppling om att man misslyckats i sina intentioner för sjukhuset, sägerJonny Lundin (C).

– Vi förvånas över majoritetens svala engagemang. Örnsköldsviks sjukhus och kirurgin behöver utvecklas utifrån befolkningens behov och i samverkan både med regionen och Umeå universitetssjukhus, säger Ingeborg Wiksten (L).

– Vi behöver chefer som verkligen tar tag i rekryteringsproblemen. Att man får höra från tjänstemannahåll att "man har annonserat men vi är lite försiktiga för det är så dyrt" är under all kritik, säger Mona Hammarstedt (KD).

Per Wahlberg kompletterar bilden med att sjukhuset riskerar tappa läkare i väntan på att länsklinik kontra lokalt ledarskap utreds.

– Vi kan inte avvakta den genomlysningen. Den tiden har vi inte. Läget är akut, säger han.

Mer för Plus-kunder:

Ex-chefen Rein Florell oroas över sjukhuset i Ö-vik: "Utan fungerande akutkirurgi får man problem"

Länsklinikerna ska utredas: "Det finns tydliga signaler om att man vill ha lokalt ledarskap"

Stor frustration på Örnsköldsviks sjukhus: "Ge oss mandat att utveckla verksamheten"

Bekräftar hotet mot Ö-viks akutkirurgi: "Oavsett vad som händer kan vi upprätthålla en säker vård"

Läkarbrist inom akutkirurgin i Ö-vik: "Vi har besvärligt vad gäller bemanningen"