Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdalliansen vill privatisera Sollefteå sjukhus

Vårdalliansen vill utreda förutsättningarna för en entreprenad vid Sollefteå sjukhus.
Det meddelade M, C, FP och KD på tisdagen.

Läs också: Efter sjukhuschefernas varning – nu rasar politiker.

– Vi tycker det vore bra att testa det här. Det här har man ju gjort i Gävleborg (läs Bollnäs) med vad vi kan se gott resultat. Nu är vi överens vi fyra partier i Vårdalliansen att vidga blicken, säger Per Wahlberg.

Själv tror Wahlberg att en privatisering av Sollefteå sjukhus på sikt skulle ge bättre ekonomiska resultat.

– Det är ingen besparing på kort sikt, men på lång sikt. Det visar sig att det blir en mer kostnadseffektiv produktion, säger Wahlberg.

När det gäller primärvård har landstinget samtidigt haft svårt att få privata intressen att etablera sig i länets inland. Intresset har varit betydligt större i de mer befolkningstäta delarna av länet.

– Man får göra som i Gävleborg att gå ut på marknaden och fråga om det är någon som är intresserad. Och sen måste man bestämma vad vi ska ha för utbud som vi upphandlar, säger Wahlberg.

Nyligen har även enhetschefer vid Sollefteå sjukhus ansökt om att få göra en förstudie om att driva verksamheten vid Sollefteå sjukhus i form av intraprenad, det vill säga där personalen tar över.

En annan aktuell fråga gäller att den fria etableringsrätten för vårdcentraler blir kvar. Regeringen har valt att dra tillbaka frågan från den pågående utredningen om vinster i välfärden, enligt Dagens Nyheter.

– Jag tycker det är klokt att man inte tar med det i utredningen nu. Det vore klokt om vi fokuserar på patientnytta, kvalitet och andra faktorer. Jag säger som regionrådet i Gävleborg, att landstingen och de privata entreprenörerna tjänar på att lära av varandra och samverka. Det är något som man ska ta lärdom av, säger Wahlberg.