Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdcentral missade cancer och läkare tog semester – kvinna avled efter sen diagnos

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar en vårdcentral i Sundsvall för att inte ha fortsatt undersöka en äldre kvinnas kvarstående urinvägsbesvär – som visade sig vara cancer.

Annons

Patienten var enligt anmälan på upprepade läkarbesök på Njurunda vårdcentral under 2015 utan att cancersjukdomen upptäcktes. Patienten sökte även vård på Länssjukhuset i Sundsvall, men ingen läkare satte då diagnosen livmoderhalscancer.

Kvinnan avled några månader senare, enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Även Landstinget Västernorrland kritiseras för att det för dem tog sex veckor att få i väg en remiss. Berörd läkare var ledig i en vecka strax efter kvinnans läkarbesök i augusti 2015. Det fanns ingen skriftlig rutin för att läkare skulle gå in och signera åt varandra. Däremot fanns en oskriven regel om att vid semester skulle läkaren själv se till att någon signerade inkomna handlingar. Det skedde inte i detta fall.

Händelsen är inte rapporterad i landstingets avvikelsesystem, vilket borde ha gjort, anser länsverksamhetschefen, som vidare bedömer att fördröjningen av remissen har kunnat medföra en vårdskada.

Den sena remissen hösten 2015 uppges bero på att medicinkliniken då hade över 6.000 oskrivna diktat.

När remissen dröjde tröttnade kvinnan på att vänta och sökte privat vård, vilket ledde till upptäckten av hennes livmoderhalscancer. Dock var den för långt skriden och kvinnan avled senare.

En anhörig till kvinnan har anmält händelsen till IVO som kritiserar dels landstinget och dels Njurunda vårdteam AB för bristfällig handläggning av patientens urinvägsbesvär vid Njurunda vårdcentral 2015.