Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdcentralerna får böter i stället för mer resurser – tala om hur ni har det

Vilka ska rädda länets primärvård? Tydligen inte landstingets politiker och tjänstemän i alla fall. Man kan undra vad de håller på med. Pysslar om det hopplösa länsklinikprojektet, vars främsta resultat tycks vara att inga chefer finns på plats när och där de behövs?

Landstingets hälsocentraler ser ut att gå 58 miljoner back – men vi har 200 miljoner mindre till driften än jämförbara län, enligt uppgifter i media.

För Plus-kunder: Läkare varnar för kollaps i primärvården: "Jättesvårt att få tag på doktorer"

Hur stor del av underskottet utgör stafettkostnaderna? När ska det tas krafttag mot detta vansinniga slöseri av våra skattemedel? Vi får då och då höra att man har för avsikt att begränsa hyrpersonal – men vad sker? Konkret? Varför inte tillsammans med landets övriga landsting trycka på regeringen om att förbjuda bemanningsföretag i vården? Det kan ju inte vara rimligt att våra skattepengar år ut och år in ska göda dessa företag i stället för att oavkortat gå till vården. Dessutom med sämre kontinuitet och säkerhet för patienterna. Det finns gott om fasta tjänster att söka.

Mer piska, således. Inte konstigt om många ger upp och lämnar jobbet.

De 30 miljoner, som enligt folkhälso-, primärvårds– och tandvårdsnämndens ordförande ska ”förstärka” primärvården – vad ska de gå till? Täcka underskottet? Annars vore det väl på sin plats att förstärka med mer personal när man nu, som så ofta tidigare, lägger på ytterligare krav på främst primärvårdens distriktssköterskor. Från årsskiftet gäller 100 procent telefontillgänglighet – annars blir det böter för vårdcentralen. Vilken strålande idé! Böter i stället för mer resurser för att klara uppgiften. Samtidigt som primärvården ska initiera vårdplaneringar på inneliggande patienter, något som sjukhusen tidigare gjort. Detta kräver att fler lär sig bevakningssystemet över inlagda patienter och alltså än mer jobb på befintlig personal.

För Plus-kunder: Kräver att läkarna tar makten över vården: "Landstinget styrs av okunniga chefer"

Så tillkommer regeringens påbud om vårdkontakt inom tre dagar. Ytterligare press på en redan hårdjobbande personal. Mer piska, således. Inte konstigt om många ger upp och lämnar jobbet. En katastrof för vården och en personlig tragedi för den som utbildat sig till sitt drömyrke och slöseri med kunskap och erfarenhet.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Jag vill uppmana all personal att tala ut, tala om för allmänheten hur arbetssituationen ser ut och ställ konkreta förslag på lösningar till politikerna. Det är hos er kunskapen finns! Det är både en rättighet och en skyldighet att påtala risker och brister i offentlig verksamhet, och kanske enda sättet att få politiker och tjänstemän att ta vårdens proffs på allvar: Att få stöd från alla oss som är beroende av en välfungerande sjukvård, där även personalen får en chans att orka med och må bra. Kräv handling och inte tomma vallöften!

Eva Rudström, pensionerad distriktssköterska

Läs också:

Politiker skyller på varandra om vården – kanske landstingets struktur som är fel?

När ska de anställda på landstinget bikta sig?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel