Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värdecheck ska kunna användas på bussen – varför nekar chaufförerna?

Min son har fått busskort av skolan för att kunna ta sig dit då avståndet är för långt. Istället för vanligt terminskort har vi fått värdecheckar för att fylla på kortet då det tagit slut.

Inte optimalt, men det har fungerat.

På checkarna står det klart och tydligt: "Värdechecken kan användas på bussen eller något av våra försäljningsställen".

På morgnarna under höstterminen brukar jag vänta på bussen med min son och när vi ska fylla på busskortet har jag vid flertalet tillfällen bemötts av nekande ursäkter och hänvisningar till att fylla på vid Navet istället. Jag har informerat att det står på checken att den kan användas på bussen och som oftast har busschauffören (i uppenbar tidsnöd) släppt på grabben utan att fylla på kortet eller ta betalt. En gång är ingen gång har jag tänkt, men när samma scenario upprepar sig dag efter dag så ser jag ett problematiskt mönster. Ska jag behöva informera varenda busschaufför om vad som står på värdechecken? Jag fortsätter informera och några fyller motvilligt på och några släpper med sonen kostnadsfritt.

Det blir uppenbart att det är jobbigt och tidskrävande för busschaufförerna att fylla på med dessa värdecheckar, men jag räknar med att det inte ska gå ut över resenärerna och att det är något som man arbetar med internt för att förbättra.

Så till morgonen torsdag 11 oktober. Jag hade bokat tid att lämna in bilen på morgonen och frågar min son om han kan vänta på bussen själv. Han är duktig, ansvarstagande och har inga som helst problem med det. Jag är osäker på hur mycket pengar som finns på hans kort så jag ser till att han har en värdecheck med sig i väskan för säkerhets skull.

Vi säger hejdå och jag kör iväg.

När jag efter mitt ärende kommer gåendes och passerar Navet så hör jag någon ropa: "Hej pappa!"

Jag blev oerhört förvånad över att träffa min son där, ensam. Han verkade inte bekymrad alls, utan berättade för mig att pengarna på kortet hade varit slut och busschauffören hade sagt åt honom att kliva av på Navet och fylla på pengarna själv.

Utan att visa min frustration över vad som hade hänt så väntade jag med honom tills nästa buss och stressade vidare till mitt jobb och hoppades att inte heller sonen blev försenad.

Vilken nivå av lättja rättfärdigar beslutet att skicka av min åttaåriga son själv på Navet och sedan köra iväg? För mig är det helt obegripligt hanterat och skamligt.

Jag, som vuxen, har tagit diskussionen med busschaufförerna flertalet gånger, men så fort min son är själv så skulle han av vid Navet ändå? När vi båda vet att det går alldeles utmärkt att ladda med värdecheck på bussen.

Till Din Tur: Utbilda era busschaufförer och ge dem medel och tid till att göra rätt. Och till dig som tyckte att det var rimligt att inte fylla på värdechecken på bussen (som man ska få göra) och skicka av honom istället, ta dig en rejäl funderare på hur illa det hade kunnat gå och om du hade velat vara ansvarig för det. Denna gång blev han bara försenad.

Med hälsningar

Slutåkt

SVAR DIREKT:

Med anledning av vad du beskriver skulle vi vilja komma i kontakt med dig för att få ytterligare information om händelserna som underlag för vår undersökning. Vi skulle vilja att du kontaktar Responsgruppen via mejl respons@dintur.se eller att du ringer till växeln 0612-84100 (telefontid 09.00–11.00) så kopplar de dig till responsgruppen.  Respons kommer då att göra en utredning baserat på ditt underlag. De återkopplar sedan till dig med svar.

Hans Fälldin, Din Tur

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel