Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdförbundet kräver ingripande för ambulansutrustning: "Enorm risk för personalens liv"

Artikel 13 av 16
Landstingskrisen
Visa alla artiklar

Vårdförbundet kräver att Arbetsmiljöverket ingriper för att få landstinget att skaffa hjärtkomprimatorer till ambulanserna i Västernorrland.

Med en hjärtkomprimator i ambulansbilarna kan ambulanspersonalen vara bältad och ändå ge hjärt-lungräddning under färd, vilket krävs i vissa situationer. Några sådana finns inte för ambulanspersonalen i landstinget i dag.

Nu begär ett skyddsombud för Vårdförbundet Ambulansen Kramfors/Härnösand, med stöd från flera kollegor, att detta införskaffas så snart som möjligt för personalens egen säkerhet.

"Vi har fått som svar att kanske börja införa dessa 2019. Vår fråga hur skall vi göra fram till dess att/om hjälpmedlen kommit in i bilarna? Om vi inte utför HRL frångår vi arbetsgivarens arbetsbeskrivning och utför däför en arbetsvägran", skriver skyddsombudet till Arbetsmiljöverket.

Läs även: Kritik efter krock mellan ambulans och personbil vid utryckning i Kramfors

När en arbetsmiljöanalys gjordes i april 2016 diskuterades frågan om att införskaffa hjälpmedel för hjärtkompression. Motiveringen var att minska risken för fysisk och psykisk skada för personalen, men förslaget fick avslag.

Det finns heller inte med i arbetsmiljöplanen för 2018 och nu begär skyddsombudet att ärendet tas med i planen för 2019.

Förslaget som fått nej är i detalj att införskaffa 33 så kallade mekaniska hjärtkomprimatorer, vilket skulle kosta totalt 4 125 000 kronor för landstinget.

Skyddsombudet påpekar att hjärt-lungräddning under färd med hjärtkompressioner måste utföras i stående ställning av personalen för att metoden annars inte har önskad effekt.

Han förklarar vidare att personalen i stående ställning kan, vid en inbromsning, sväng eller hög hastighet, tappa balansen och skada sig själv allvarligt: "Det innebär en enorm risk för personalens liv och hälsa".

Det kompressionshjälpmedel som skyddsombudet önskar att landstinget köper in har införts i flera andra landsting i Sverige.

Nu kräver Vårdförbundet att Arbetsmiljöverket agerar genom ett föreläggande eller förbud mot arbetsgivaren.

För Plus-kunder: Ambulanspersonal slår larm – stängd akutkirurgi kommer att kosta människoliv

Läs även: Dubbeljobb på SOS – gav ut fel information till ambulanspersonal om patient i nöd