Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdhotellet kan ge mer stöd till sjukhuset – men chefen kluven: "Är inte en vårdavdelning"

När Sundsvalls sjukhus pressats av överbeläggningar har Vårdhotellet fått en allt större betydelse för att kunna ge avlastning de senaste åren.
Vårdhotellet skulle kunna avlasta sjukhuset ännu mer genom att växa, men då krävs mer personal.
Och då finns även risken att verksamheten tappar sitt vinnande koncept.

Annons

Anette Östman är hotellchef/enhetschef på Vårdhotellet sedan starten drygt tio år tillbaka. Och trots att man inte har egentliga vårdplatser finns vårdhotellet ändå med i datasystemet bedlog där antalet tillgängliga vårdplatser på sjukhuset redovisas.

Och beläggningen på vårdhotellet har ökat kontinuerligt under åren.

Läs också: Överbeläggningar bidrog till tre dödsfall på Sundsvalls sjukhus

– Men ibland när det är fullt på sjukhuset blir det ibland för mycket medicinska insatser kring patienter som kommer hit till vårdhotellet, eller att patienten är för dålig för att egentligen vara här, säger Anette Östman.

Och de senaste årens överbeläggningar på Sundvalls sjukhus har påverkat Vårdhotellet.

Läs också: Makabert rekord med 46 överbeläggningar

– Det märks tydligt att när det är ett ökat tryck på platserna på vårdavdelningarna då blir det också mer tryck här på Vårdhotellet. Det här följs åt och då gör vi vad vi kan för att ta emot de patienter som behöver få komma hit, säger Anette Östman.

Sjukvårdspersonal finns på Vårdhotellet dagtid, kvällstid och även som jour på nattetid.

– Vi får ibland patienter från akuten på natten. Så har det varit då och då, men det har ökat mycket. Men vi kan inte ha det så för sjuksköterskorna kan inte vara vakna både på dagen och natten, säger Anette Östman

Kraven på patienterna är att de är klara och rediga samt kan ta emot information och sköta sin egen medicinering med tabletter.

När det gäller ett eventuell utökat uppdrag så menar hon att det i så fall krävs personalförstärkningar.

– Om behovet är så pass stort som det har varit den senaste tiden att vi ska ha öppet på natten så att akuten ska kunna skicka hit patienter, då måste vi ha fler tjänster. Det här går inte på befintlig personal, säger Anette Östman.

Hon känner sig samtidigt lite kluven i frågan.

– Vårdhotellet är inte en vårdavdelning men det kan tendera att bli det om man skulle öppna upp för mycket. Då kanske man tar sig vatten över huvudet och helt plötsligt har man blivit en vårdavdelning, säger Anette Östman.

Föredrar du att ha det som det är, eller att öka bemanningen?

– Jag tycker nog att man ska behålla Vårdhotellet som det är, om man inte nu väljer att helt byta inriktning. Men det är ju landstingets vårdhotell och där måste man bestämma sig vad det är man behöver, säger Anette Östman.