Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdköerna

I en nyligen genomförd undersökning angående vårdköerna i landet visar det sig inte oväntat att Västernorrlands landsting har landets längsta väntetider till specialistläkare. I samma undersökning konstateras sex landsting i stort sett klarar av vårdgarantin.

Intressant är hur dessa har klarat av att lösa problemet.

Några sjukhus, till exempel Kalmars har bland annat genom att ändra sina rutiner klarat av att uppnå vårdgarantin. Det visade sig vara ett logistiskt problem. Man snabbade upp intagningsförfarandet, kortade inläggningstiderna och vidtog flera åtgärder av organisatorisk art.

När sådana positiva rapporter publiceras borde eller måste väl sjukhusledningen vid Sundsvalls sjukhus ta reda på hur dessa förbättringar har skett.

Kan rutinerna här vara felaktiga, rullar man på i gamla hjulspår som i dag är förkastliga med tanke på jumboplaceringen?

Mitt förslag till sjukhusledningen: Gör en studieresa till ett av sjukhusen som har lyckats hålla vårdgarantin och se vad ni kan lära. Redovisa vilka åtgärder ni planerar att genoföra i Sundsvall.

 

Stig Burlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel