Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdvalsutskottet: Nu höjer vi kraven på länets hälsocentraler – det ska vara lätt att komma i kontakt med vården

Tillgängligheten till vården är en av Socialdemokraterna och Miljöpartiets mest prioriterade politiska frågor. Ingen ska känna att det är svårt att komma i kontakt med vården.

Tyvärr är det så idag. Det finns upplevelser att det svårt är att få kontakt med sin hälsocentral. Att man ibland hänvisas att ringa tillbaka en annan dag och ibland får ringa i flera dagar innan man får någon besökstid inbokad. Ibland leder det till att man istället söker sig till närmaste akutmottagning.

Så ska det inte vara.

Läs även: Valfrihet innebär inte automatiskt god vård – ställ krav på alla vårdcentraler

Därför skärper vi nu kraven på tillgänglighet till länets alla vård- och hälsocentraler. Skärpningen görs i regelboken för vårdval inför 2018, där ersättningar och uppdrag beskrivs. Regelboken finns för att reglera lika villkor till både privata- och offentligt drivna vård- och hälsocentraler.

Läs även: Sidsjö Vårdcentral hotad – en listningskö kan bli räddningen

De nya hårdare skrivningarna innebär att alla patienter ska garanteras möjlighet att, vid behov, få boka tid inom ramen för vårdgarantin, utan att upprepade tillfällen själv behöva kontakta vårdgivaren. Det är en viktig markering. Du ska kunna få en tid bokad i första kontakten.

Vi skriver nu också i uppdraget att alla vård- och hälsocentraler ska erbjuda möjlighet för patienterna att själva, kunna boka, av- och omboka tider samt förnya sina recept på internet, via 1177 Vårdguiden.

Läs även: Valfrihet innebär inte automatiskt god vård – ställ krav på alla vårdcentraler

Ingen ska känna att det är svårt att komma i kontakt med vården. Ingen ska ombes att själv återkomma nästa dag. Därför skärper vi nu skrivningarna i uppdraget till vård- och hälsocentralerna. Fler ska uppleva att det är lätt att komma i kontakt med sin vård- eller hälsocentral och att man får den vård man behöver.

Det är politik för en närmare och mer tillgänglig vård.

Jan-Olov Häggström (S)

Ordförande i vårdvalsutskottet

Birger Hjörleifsson (MP)

Ledamot i vårdvalsutskottet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

För Plus-kunder (nyhetsartikel från förra året): Så placerar sig din vårdcentral i den nationella patientenkäten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel