Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våren har hunnit 80 mil för långt – nu vill forskarna ha din hjälp med vårtecken

Klimatförändringen har gett oss allt tidigare vårtecken.
"Vårkollen" visade förr året att lövsprickningen vid Valborg hunnit 70–80 mil längre norrut än hur det såg ut vid samma tidpunkt för 100 år sedan.
Nu vill forskare och botaniker ha din hjälp.

Annons

Läs också: Vårtecken som vi snart kommer att banna

Allmänheten uppmanas därför att under Valborgshelgen, 29 april–1 maj, kolla upp ett antal vårtecken i floran och sedan rapportera dessa till Sveriges botaniska förening på www.varkollen.se

Förra året kom det in över 4 000 observationer.

– Vi vill stimulera intresset för att spana efter vårtecken och gladdes åt den stora uppslutning Vårkollen fick förra året. Det är också roligt att kunna visa att vårteckenspanare bidrar till vetenskaplig kunskap, säger Stefan Grundström från Härnösand som är Svenska botaniska föreningens ordförande.

Genom dessa så kallade fenologi-rapporter bidrar man till miljöövervakningen över hela landet.

Läs också: Den femte årstiden i backen

Hur växtsäsongen förändras med klimatet är inte bara en "rolig" kunskap utan får också konkreta effekter.

En förändrad kalender påverkar till exempel biodlare, skogsbruket, jordbruket och pollenallergiker.

Faktum är att i södra Sverige rapporterades blommande hassel redan strax efter jul.

Eftersom sådana här sammanställningar gjordes redan för 100 år sedan betyder satsningen på att återigen börja dokumentera lövsprickning och andra vårtecken att man får en bättre bas för framtiden.

Till det botanikerna gärna får rapporterat om är hur det ser ut med lövsprickningen för björk och när arter som sälg, tussilago, hägg, blåsippa och vitsippa blommar.