Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför är det ok att kritisera mitt föräldraskap?

Som förälder till flera barn med Aspergers syndrom, känner jag mig trött, sliten och uppgiven. Hur barnen mår berättar jag inte här. Men det har funnits perioder då jag inte vågat lämna dem hemma, utan stannat hemma från arbetet för att de mått dåligt psykiskt.

Hur ska man orka? Det finns inte mycket hjälp att få, det är en svår kamp i det tysta. Att en oförstående omgivning dessutom kommer med pekpinnar och kritik, som att ens barn är lata eller bortskämda, gör inte saken bättre. Det man inte vet något om ska man heller inte lägga sig i. Skulle själv inte ens i min vildaste fantasi kritisera andras föräldraskap. Däremot kan man stötta, ett uppmuntrande och vänligt ord är aldrig fel.

Ingen skulle väl säga till en förälder vars barn använder rullstol, att barnet bara är "bortklemat" och borde börja använda benen istället?

Men till oss som har barn med osynliga funktionsnedsättningar är det tydligen ok att vräka ur sig dumheter. Det är bra och som det ska vara, att personer med till exempel begåvningshandikapp, får allt stöd de behöver av samhället. För så hoppas jag att det är. Så borde det vara med alla typer av funktionsnedsättningar/handikapp.

Våra barn har hamnat mellan stolarna på olika sätt. De har heller inte förmågan att själva sköta sina kontakter med olika instanser, till exempel arbetsförmedling, försäkringskassan, etcetera.

Jag lägger ner väldigt mycket tid på sånt, men nu börjar jag känna mig utsliten och maktlös.

Antar att andra föräldrar i min sits känner igen det jag berättar.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Trött

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel