Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför är det så tyst?

Många är det som förfasats över de avslöjanden som tvingade den unge Edward Snowden att förra året fly från USA. Avslöjandena handlade om omfattande övervakning från NSA, USA:s motsvarighet till FRA. Många är parallellerna till George Orwells 1984, en roman som i årtionden stått modell för en skräckvision om framtiden, en vision som när det kommer till övervakningen av medborgarna nu närmar sig verklighet.

Med tanke på detta är det väldigt få som reagerar över den massövervakning som den svenska staten utövar över vanliga medborgare. Det är väldigt få som protesterar, eller ens lyfter på ögonbrynet då det visar sig att FRA har ett nära samarbete med NSA. Många gäspar när ord som Ipred och datalagringsdirektivet nämns.

Annat var det 2008, när FRA-lagen röstades igenom. Debatten var högljudd och tog Piratpartiet till EU-parlamentet. Sedan har det varit tyst. Inte ens Snowden lyckades väcka liv i debatten förutom bland de nördigaste entusiasterna.

Därför är det inte konstigt att fredagens interpellationsdebatt i riksdagen angående datalagringsdirektivet inte heller fick någon vidare uppmärksamhet. Någon kanske gäspade.

Detta trots att EU-domstolen i våras ogiltigförklarade direktivet, som Sverige infördei lagstiftningen så sent som år 2012. Endast Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna var emot.

Det är häpnadsväckande att partier som kallar sig liberala införde en lagstiftning som tvingar varje tele- och bredbandsleverantör att lagra all trafikinformation från sina kunder. Internetoperatören Bahnhof vägrar just detta, varför de tilldömts böter. I helgen meddelade Bahnhof att de för att komma runt direktivet erbjuder sina kunder en gratis VPN-tjänst, alltså möjlighet för kunderna att surfa på nätet via en anonymitetsserver så att deras förehavanden inte kan spåras.

Det är märkligt att ett demokratiskt och liberalt land som Sverige straffar den som skyddar medborgarnas personliga integritet.

Än märkligare är att så många ger sitt tysta godkännande.

Men det finns några som fortfarande ställer sig på barrikaderna för medborgarnas fri- och rättigheter. En av dem är riksdagsmannen Mathias Sundin (FP) som i fredags tog upp frågan i riksdagen, främst utifrån att Miljöpartiet nu sitter i regeringen och att de tidigare varit motståndare till datalagringen. Sundin har även tidigare gått emot sitt parti och ifrågasatt direktivet och dess tillämpning i svensk lagstiftning.

Svaret från inrikesminister Anders Ygeman (S) var tydligt. Den nuvarande regeringen har inga planer på att riva upp direktivet.

Men vad säger de MP-märkta ministrarna om detta? Vad tänker demokratiminister Alice Bah Kuhnke om att medborgarnas privata korrespondens lagras, vad säger självutnämnde IT-ministern Mehmet Kaplan? Hur ställer sig vice statsminister Åsa Romson till övervakning av medborgare? Dessa ministrar är svaret skyldiga, inte minst gentemot de väljare som valt bort PP till förmån för MP.