Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför är Ocean Gala på väg till Utansjö?!?

Fortsättningen på historien om ”flyktingbåten” är den konstigaste på länge. Varför är Ocean Gala på väg till Utansjö? Vad händer när de kommer fram? Hur kan kommunen hållas oinformerade om att ett fartyg med kapacitet att ta emot över 1500 personer planerar att lägga till i en hamn i kommunen?

Den första nyhetstexten att det fanns en plan att placera uppemot 1700 asylsökande på ett kryssningsfartyg i Härnösands hamn publicerades i början av februari.

Redan från start var ledarsidan helt på kommunledningens sida att det inte var en smart idé, både med hänsyn till kommunmedborgarna eller de asylsökande som alltså förväntades bo i trånga hytter på en båt i ett kommersiellt hamnområde under asylprocessen som vi vet kan ta långt över ett år.

Det är, konstaterade ledarsidan då, omöjligt att få till en bra mottagning i det formatet – detta inte minst som Härnösand redan då planerat öppna ytterligare ett större asylboende i kommunal regi utöver de många asylsökande som redan i februari tagits emot. Bara storleken skulle göra asylboendet till landets största, med råge.

Men allehanda.se berättade också att beslutet inte låg i kommunens utan Migrationsverkets händer. Kontakter under våren mellan kommunalrådet Fred Nilsson (S) och företrädare för Migrationsverket verkade dock gå bra och enligt kommunen har verket bara för ett par veckor sedan gått på kommunens linje och avbrutit upphandlingen av asylplatser på passagerarfartyg.

Så varför är Ocean Gala just nu på väg till Utansjö hamn? Varför säger redarna till allehanda.se att de ska öppna ett asylboende i kommunen i slutet av månaden när Fred Nilsson uppger att han har ett löfte från Migrationsverket att inget asylboende kommer att öppnas mot kommunens vilja?

Lika vansinnigt som att vissa kommuner kan stänga dörren helt för asylmottagning vore det väl om kommuner med redan mycket hög mottagning inte skulle ha något inflytande på eller ens information om Migrationsverkets fortsatta planer. Hur kan ett fartyg vara på väg till kommunen utan att någon kan berätta varför?

Det är inte rättvist. Inte mot Härnösand och inte mot de asylsökande. Om ett asylboende med 1700 platser vore problematiskt i centrala Härnösand är det nog inget emot vad 1700 personer isolerade på ett fartyg i Utansjö skulle vara.