Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför avvisar Fränsta vårdcentral resurs inom psykiatri?

Annons

Primärvården har första linjens ansvar för psykiatri, enligt landstingets psykiatriplan som antogs 1979. Fränsta vårdcentral borde lära av Ånge hälsocentral och Hälsocentralen Centrum i Sundsvall där man har psykolog, stödsköterska och kurator heltid. Den privatdrivna Fränsta vårdcentral har kurator två dagar per vecka. Mot bakgrund av bland annat detta är det märkligt att Fränsta vårdcentral avvisar den kompletterande resurs som NSPH-RSMH erbjudit – en kompletterande resurs till vård och behandling som landstinget banat väg för. Till exempel erbjuder RSMH-riks utbildningsavdelning ett utbildningspaket för vårdpersonal och brukare kring bland annat självhjälp, bemötande med mera.

40 procent av det totala antalet sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa. Drygt en tredjedel av primärvårdens läkarbesök har psykisk sjukdom som grund, och de flesta av dessa är depressions- och ångestsjukdomar. Psykisk sjukdom kan dessutom ligga bakom en stor del av besöken med diffusa psykiska och psykosociala problem som sökorsak.

Jan Lidén, RSMH/IPF

Per-Olof Tiger, RSMH

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel