Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför får allmänheten inte reda på vilka det är som missköter sig?

Med anledning av artikeln Restaurang sålde torsk som hälleflundra och personalen kunde inte tvätta händerna, ST 6/4.

I artikeln går det att läsa om en restaurang i Sundsvall som inte klarade av att skilja på hälleflundra och torsk, det var smutsigt i köket och tvål saknades med mera.

Kontrollen hade gjorts av miljökontoret vid ett oanmält besök och på ett flertal punkter kunde brister konstateras och att åtgärder skall ske och följas upp med återbesök av miljökontoret de närmaste veckorna.

Det är för vår – allmänhetens – skull samt att man följer lagen som kontrollerna sker. Men titt som tätt redogör media för dessa kontroller och allmänheten får där aldrig reda på vem eller vilka restauranger som avses. Som uteätare och allmänhet fordrar jag att få veta vilken eller vilka jag ska undvika att gå till med hänsyn till miljökontorets och miljöinspektörens rapport. Men tyvärr går inte miljökontoret ut och avslöjar fuskarna vilket får till konsekvens att vi fortsätter att gå till den eller dessa snuskrestauranger helt ovetandes om vilken eller vilka det berör. Det är heller inte schysst mot de som är seriösa och följer reglerna eftersom dessa oförskyllt får misstankarna riktade emot sig, och det går heller inte att döma alla genom att sluta äta ute.

Om däremot kaféer, restauranger eller andra typer av mathanterare som medvetet fuskar och blir avslöjade tack vare grundliga kontroller av en myndighet och om dessa rapporter om exempelvis grovt fusk skulle offentliggöras – då skulle sannolikt kontrollerna fortsättningsvis i det närmaste bli felfria.

Åke Schultzberg

SVAR DIREKT:

Hej Åke! Vi publicerar namn på berörda restauranger när det finns allmänintresse att berätta det. Allmänintresset styrs bland annat av hur allvarligt fel som restaurangen har begått.

Med vänlig hälsning

Karin Näslund, chefredaktör och ansvarig utgivare Sundsvalls Tidning

Fler insändare:

Katastrofal utveckling av fisket i Indalsälven – inte mycket kvar till oss utanför kraftverket

Fantastisk prestation av Timrå IK – men var fanns juniorerna?

Bygg en ny bro så vi slipper krypkörningen hem från jobbet varje dag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel